Strona głównaPolecanePomysły na mięsne dania na Wielkanoc: schab, szynka i domowe pasztety. Wielkanocne...

Pomysły na mięsne dania na Wielkanoc: schab, szynka i domowe pasztety. Wielkanocne przepisy na mięsa z sosem

Jest coś, czego nie może zabraknąć na stole podczas wielkanocnego świętowania – soczyste i pachnące mięsa. Sprawdź, jak przyrządzić je tak, żeby trafić w gusta najbardziej wymagających biesiadników!

Mięsa na Wielkanoc – schab, szynka i domowe pasztety

Jakie mięsa królują na wielkanocnych stołach Polaków? Oprócz kiełbas – zarówno białych, jak i swojskich, wędzonych – są to pieczone mięsa, przede wszystkim schab i szynka. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele (kilka z nich znajdziesz poniżej). Oprócz tego w Wielkanoc chętnie sięgamy też po pasztety. Wszystkie te propozycje możemy przygotować samodzielnie, choć najlepszy smak mają te przyrządzone zgodnie z wieloletnią tradycją i sztuką masarską.

Tradycyjne wędliny i mięsa od Hańderka

Najlepsze wędliny, mięsa, pasztety czy kiełbasy, czyli wszystko to, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole, tworzy Hańderek. To tutaj tradycja spotyka się z nowoczesnością, aby w nasze ręce trafiały najlepsze wyroby wędliniarskie. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakują tradycyjne wędliny i mięsa od Hańderka, nadchodzące święta to idealny moment. Dobry czas na to, żeby naprawdę smaczne mięsa zagościły na Twoim stole i pozwolimy Twoim najbliższym rozsmakować się w tym, co w polskiej kuchni najlepsze.

Gdzie kupić? Sprawdź na: Hańderek sklepy firmowe

Najlepsze przepisy na mięsa z sosem na Wielkanoc

Jeśli już sięgniemy po mięsa takie jak schab czy szynka, warto wiedzieć, jak przyrządzić je, aby smakowały najlepiej. Oto proste przepisy na sosy idealne do pieczonych mięs, które goszczą na wielkanocnym stole w wielu domach. Podkreślą kruchość pieczeni, ale sprawdzą się też do pasztetów, wędzonek czy wędlin.

Sos chrzanowy

  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • szczypta cukru, soli i pieprzu białego
  • szklanka bulionu warzywnego

Bulion zagotowujemy. Dodajemy chrzan, doprawiamy i gotujemy przez chwilę. Zalewamy śmietaną, zmniejszamy ogień i odparowujemy, mieszając co chwilę, aż sos chrzanowy uzyska odpowiednio gęstą, kremową konsystencję.

Sos z suszonych śliwek

  • 10 suszonych śliwek
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 goździki

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondla i zalewamy winem. Dodajemy goździki i zagotowujemy. Po kilku minutach wyjmujemy goździki i gotujemy na małym ogniu, aż śliwki zmiękną, a wino odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i octem.

Sos tatarski

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2-3 marynowane pieczarki
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 1 mała cebula
  • odrobina soli, pieprzu i chrzanu.

Sos tatarski przygotowujemy na zimno. Cebulę, ugotowane jajko, pieczarki i ogórki siekamy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy jogurt majonez i odrobinę przypraw (pamiętając, że majonez i dodatki są już słone). Całość mieszamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read