Każdy doskonale wie, jak cenne są produkty pszczele, w tym miód. Oczywiście dotyczy to wyłącznie prawdziwego miodu, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie go od zaufanego pszczelarza. Nie brakuje niestety sztucznych miodów, które obfitują w cukier rafinowany zamiast w cenne składniki.
Do wyboru jest wiele odmian miodu, w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły zebrały pyłki. Wymienić można miód wielokwiatowy, spadziowy, gryczany, lipowy, mniszkowy, wrzosowy czy nawet malinowy. Każdy ma nieco inny skład i właściwości. Czas zastanowić się nad tym, jaki miód jest najzdrowszy, po który warto sięgać.
W poszukiwaniu idealnego miodu
Miód ceniony jest już od wieków i nigdy nie służył wyłącznie jako produkt spożywczy. Szybko zauważono, że posiada bardzo cenne właściwości, stosowano go nawet jako panaceum na różne schorzenia i dolegliwości zdrowotne. Miód jest szeroko stosowany w farmacji i kosmetologii. Jeśli ktoś chce zachować zdrowie i młodzieńczy wygląd, to powinien regularnie sięgać po miód, wybór jest ogromny. W mediach znajdują się naturalne cukry, kwasy organiczne, białka, aminokwasy, biopierwiastki, enzymy, sole mineralne, witaminy i związki fenolowe. Obecnie najpopularniejsze są miody wielokwiatowe, które wzmacniają organizm i działają antyalergicznie. W Polsce często sięga się po miód rzepakowy, który wspaniale sprawdza się do oczyszczenia i zregenerowania organizmu. Można go musiało płacić rekonwalescentom i osobom pracującym fizycznie. Miód rzepakowy ma mnóstwo potasu, wspiera pracę układu pokarmowego, przyspiesza gojenie ran, odżywia wyczerpany organizm.
Niezwykle cenny jest miód lipowy z Olej z natury.pl, szczególnie w okresie jesienno-zimowym ze względu na swoje właściwości antybiotyczne. Pomoże zwalczyć infekcje, dlatego warto mieć go pod ręką po pojawieniu się objawów przeziębienia czy grypy. Działa antybakteryjnie, niweluje stres, wspiera układ nerwowy, podnosi odporność organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne i napotne. Spożywając go, można w naturalny sposób obniżyć gorączkę.
Na uwagę zasługuje również miód wrzosowy, szczególnie jeśli ktoś boryka się ze stanami zapalnymi narządów i układów. Niezwykle cenny jest miód gryczany o specyficznym smaku i brunatnym zabarwieniu. Ma on mnóstwo cennych mikroelementów, można traktować go jako naturalny antybiotyk. Spożywanie go jest skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy. Ma korzystny wpływ na psychikę, łagodzi objawy nerwic. W przypadku infekcji rewelacyjnie sprawdza się miód malinowy, który działa przeciwgorączkowo, rozgrzewająco, napotnie. Miód spadziowy ceniony jest za swoje właściwości antybakteryjne, antybiotyczne, przeciwzapalne.