Strona głównaObiadyMakarony włoskie – na jakie się zdecydować?

Makarony włoskie – na jakie się zdecydować?

Chyba każdy zapytany, z czym kojarzą mu się Włochy, odpowie, że z dobrą pizzą i makaronem. Jest to kraj, który słynie z tych przysmaków i nie ma w tym nic dziwnego, bo i jeden i drugi należy uznać za pyszny. Jak wyczarować w prywatnej kuchni odrobinę smaków Italii? Najlepszy i najłatwiejszy sposób to dania przygotowane z makaronem. Włosi mają ich dziesiątki gatunków i prawie każdy z nich jest dedykowany do konkretnego sosu. Podpowiadamy, jakie rodzaje uznaje się za najpopularniejsze i jakie makarony włoskie będą najlepsze do konkretnych sosów.

Rodzaje makaronów włoskich

Włoskie makarony obejmują bardzo wiele gatunków. Do najpopularniejszych należą:

makaron spaghetti – to jeden z tych, które znają chyba wszyscy. Ma postać długich, okrągłych nitek i stosowany jest do jednego z najpopularniejszych włoskich dań, czyli spaghetti bolognese, neapolitana czy carbonara. Niezwykle smaczny będzie również z oliwą i czosnkiem, a także z serem pecorino romano;

makaron penne (rurki) – podobnie jak spaghetti, tak i penne to jeden z najpopularniejszych gatunków makaronu. To puste rurki, cięte po skosie. Idealnie sprawdzają się w zapiekankach makaronowych, a także zupach i sałatkach. Świetnie smakują też z pesto lub owocami morza;

makaron fusilli (świderki) – jak nazwa wskazuje, jest to makaron w kształcie świdra, spirali. Doskonale się komponuje z serowym lub mięsnym sosem, ale jego zastosowanie jest dużo szersze. Dodaje się go również do zup czy też sałatek;

makaron tagiatelle (wstążki) – makaron tagiatelle ma kształt długiej, wąskiej wstążki. Stosowany jest z różnymi sosami o gęstej konsystencji, np. pomidorowym czy też mięsnym i serowym;

makaron lasagne – to makaron w kształcie cienkich, prostokątnych plastrów, wykorzystywany głównie w zapiekankach. Najpierw jest podgotowany kilka minut, a potem układany naprzemiennie warstwami z farszem, np. z mięsa mielonego.

Makaron dla wymagających

Makarony włoskie powstają z różnego rodzaju mąki. Wszystkie powinny być odpowiednio ugotowane, najlepiej do poziomu al dente. Jeżeli dbasz o linie lub prawidłowy poziom cukru w organizmie, idealne dla Ciebie są makarony z mąki razowej, np. orkiszowej. Bardzo smaczne i doskonale sprężyste będą także te z someliny z pszenicy durum. Jeśli lubisz warzywa, wówczas doskonałe w smaku okażą się te z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów, pokrzywy czy soczewicy. Bez wątpienia oryginalne makarony włoskie to najlepszy wybór, jeśli chcesz zaskoczyć gości i zjeść danie jak ze słonecznej Italii.

Pyszny sos z makaronem – idealny obiad

Nazwy wielu makaronów pochodzą od dań, dla których są przeznaczone. Makaron spaghetti to podstawa tak zwanego spaghetti bolognese czy carbonara. Kolejnym daniem, którego nazwa jest taka sama jak makaron do niego użyty, to lasagna. Powstają z nich smaczne potrawy, a możliwości przygotowania jest nieskończenie wiele. Każdy znajdzie smaki dla siebie, od makaronów z pomidorami, przez te ze śmietaną i owocami morza, aż po te z kurczakiem czy też pesto.

Składniki do włoskiego makaronu

Jeśli lubisz makaron, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać go samodzielnie w domu. Potrzebna ilość składników jest bardzo ograniczona, ponieważ potrzebujesz jedynie 2 lub 3 komponentów. Podstawa to odpowiednia mąka. Najlepsza będzie ta z pszenicy twardej lub zwykłej. Drugi składnik to woda w odpowiedniej temperaturze. Trzeci natomiast to jajka, które mogą być użyte do makaronu, tzw. jajecznego. Teraz tylko musisz zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić na idealną dla siebie szerokość, ugotować i smacznego! Jeśli jednak nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, zdecyduj się na gotowe warianty pochodzące z samej Italii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read