Przetwory borówkowe to zdrowie zamknięte w słoiku. Możesz po nie sięgnąć w okresie jesienno-zimowym, kiedy Twój organizm jest szczególnie narażony na działanie niekorzystnych warunków pogodowych i wymaga wzmożonej ochrony. Poznaj właściwości borówek i dowiedz się, dlaczego warto je włączyć do swojego jadłospisu.
Dlaczego warto jeść przetwory borówkowe?
Borówki amerykańskie to odmiana leśnych jagód. Bogactwo wartości odżywczych i doskonały smak sprawiają, że są świetnym dodatkiem do codziennej diety. To jedne z najzdrowszych owoców. W naturalny sposób uzupełniają niedobory mikro- i makroelementów. Ponadto dostarczają organizmowi błonnik pokarmowy, który odgrywa dużą rolę w regulowaniu wielu funkcji organizmu.
Obniżają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe
Zawarte w borówkach antyoksydanty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. W konsekwencji hamują degenerację komórek ciała i zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe, takie jak rak płuc, wątroby, piersi i tarczycy.
Opóźniają procesy starzenia
Borówki są bogatym źródłem witaminy A, E i C, które opóźniają procesy starzenia organizmu. Ponadto są bogate w minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez i potas. Pozwalają na szybkie i smaczne uzupełnienie niedoborów tych składników, zapobiegając licznym chorobom.
Poprawiają widzenie
Witamina A, której borówki mają najwięcej, doskonale wspiera profilaktykę wzroku. Stymuluje produkcję rodopsyny, która poprawia widzenie, także po zmroku. Ponadto doskonale wpływa na zmęczone pracą przed komputerem oczy.
Zapobiegają miażdżycy
Kolejną zaletą przetworów borówkowych jest regulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zapadnięcia na poważne choroby układu krążenia.
Jakie przetwory borówkowe wybrać?
Oczywiście nie wszystkie przetwory borówkowe są doskonałe. Dlatego, jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, wybieraj produkty od sprawdzonych producentów. Pamiętaj, żeby zapoznać się ze składem i unikać artykułów nafaszerowanych szkodliwymi składnikami chemicznymi, polepszaczami smaku lub sztucznymi barwnikami.
Wybieraj naturalne przetwory borówkowe, takie jak np. dostępne w e-sklepie Bluebetty. Zbierane ręcznie owoce, nie zawierają zbędnych wzmacniaczy smaku i są bazą dla naturalnych przetworów. Co więcej, mogą po nie sięgnąć wegetarianie i weganie, bo są pozbawione żelatyny.
Przetwory borówkowe to doskonały dodatek do wielu potraw. Świetnie smakują z wypiekami, naleśnikami, a także daniami mięsnymi i serami. Nie tylko ucieszą Twoje podniebienie, ale także zadbają o zdrowie.