Strona głównaSprzęt AGDSokowirówka a wyciskarka - główne różnice

Sokowirówka a wyciskarka – główne różnice

Zastanawiasz się nad zakupem wyciskarki lub sokowirówki – w dzisiejszych czasach wybór może być dość trudny ze względu na ogromną różnorodność dostępnych modeli. Najpierw warto poznać główne różnice pomiędzy tymi obydwoma rodzajami wyciskarek do soków.

Sokowirówki

Posiadają szybko wirujące ostrza, które obracają się na porowatym sitku, rozrywając wrzucone do niej produkty, a sitko oddziela sok od miąższu. Sok trafia do jednego pojemnika, a pozostałość po wyciskaniu do drugiego.

Sokowirówki niesamowicie szybko wyciskają sok ze składników, ale generują przy tym duże ilości hałasu. Często wyposażone są w dwie prędkości – jedna do twardych produktów, a druga do miękkich owoców i warzyw. Niestety ze względu na szybkość obrotu mają one duży problem z wyciskaniem soku z liściastych warzyw i miękkich owoców (takich jak cytrusy).

Najczęstszym mitem na temat wyciskania warzyw i owoców w sokowirówce jest to, że podgrzewają sok, co niszczy składniki odżywcze i powoduje, że sok nie jest aż tak bogaty w składniki odżywcze, jak w przypadku wyciskarki wolnoobrotowej. Nie zawsze tak jest, ponieważ ledwo wytwarzają wystarczającą ilość ciepła, aby zniszczyć enzymy w soku.

Zalety sokowirówek:

  • niska cena czyni je świetnym wyborem dla dopiero zaczynających wyciskanie soków
  • zazwyczaj mają duży otwór wsadowy, co oznacza, że nie musisz kroić warzyw i owoców przed włożeniem ich do sokowirówki
  • są bardzo przyjazne dla użytkownika
  • szybkość wyciskania

Wady sokowirówek:

  • słabo wyciskają sok z warzyw liściastych, zbóż, trawy
  • są bardzo głośne podczas wyciskania
  • mogą wytwarzać pienisty sok
  • pozostałość po wyciskaniu jest wilgotna i nadal zawiera sporo soku
  • ze względu na szybkie utlenianie soku należy go spożyć zaraz po wyciśnięciu

 sok-wyciskany-wyciskarka-sokowirowka

Wyciskarka wolnoobrotowa

Działają poprzez rozdrabnianie i wyciskanie soku ze składników za pomocą wolno obracającego się ślimaka, który rozbija ściany komórkowe warzyw i owoców, a następnie wyciśnięty w ten sposób sok przechodzi przez sito.

Ze względu na małą liczbę obrotów wyciskarki wolnoobrotowe pracują znacznie ciszej i mogą uzyskiwać znacznie większe ilości soku z tej samej ilości składników niż sokowirówki. Wyciskarki wolnoobrotowe można podzielić na 3 kategorie:

  • wyciskarki pionowe
  • wyciskarki poziome
  • wyciskarki dwuślimakowe

Zalety wyciskarek wolnoobrotowych:

  • dużo cichsze niż sokowirówki
  • świetnej jakości sok
  • sok praktycznie się nie pieni po wyciśnięciu
  • sok może być przechowywany do 24 godzin, znacznie dłużej niż w przypadku sokowirówki
  • idealnie nadaje się do wyciskania soków z miękkich i liściastych warzyw
  • niska liczba obrotów oznacza bardzo małe utlenianie, co pozwala zachować składniki odżywcze i enzymy w nietkniętym stanie

Wady wyciskarek wolnoobrotowych:

  • są dużo droższe niż sokowirówki
  • wyciskanie soku trwa znacznie dłużej niż w przypadku sokowirówek

Podsumowanie – który rodzaj wybrać

Jeśli dopiero zaczynasz wyciskanie soków z warzyw i owoców, i nie masz zamiaru spędzać nad tym zbyt dużo czasu, to wybierz sokowirówkę – tańsza i dużo szybsza.

Jeśli chcesz na poważnie podejść do wyciskania soków, to pozostaje Ci tylko wybór wyciskarki wolnoobrotowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read