Dania przygotowywane metodą sous-vide cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Gotowanie w próżni sprawia, że posiłki zachowują walory odżywcze i smakowe, uwalniają piękne aromaty, a przy tym niezwykle elegancko się prezentują. W jaki sposób działają urządzenia do gotowania techniką sous-vide?
Czym jest gotowanie sous-vide?
Sous-vide dosłownie oznacza „w próżni”. To metoda gotowania produktów, która polega na podgrzewaniu ich w określonej temperaturze przez długi czas. Podczas przyrządzania dania znajdują się w zamkniętych, próżniowych woreczkach foliowych. Dzięki temu potrawy, choć nieco mogą przypominać te gotowane w wodzie, wyróżniają się bogactwem smaku i aromatu. Produkty nie tracą bowiem swoich walorów oraz cennych składników odżywczych.
Wanienki, czyli urządzenia do sous-vide
Pierwszym rodzajem urządzenia sous-vide (zob. gastro-swiss.pl/obrobka-termiczna/urzadzenia-sous-vide) są powszechnie wykorzystywane w gastronomii wanienki. To pojemne sprzęty, które swoim wyglądem przypominają nieco popularne roboty planetarne wykorzystywane w prywatnych kuchniach. Są jednak o wiele bardziej zaawansowane. Ich praca polega na podgrzewaniu wody do wymaganej temperatury. Są niezwykle precyzyjne, dzięki czemu możemy ustawić parametry z dokładnością co do jednego stopnia.
Cyrkulatory – wykorzystaj każdy garnek
Jeśli chcemy przygotowywać potrawy metodą sous-vide a zależy nam na oszczędnościach, nie musimy kupować wanienki. Kolejnym rodzajem urządzeń, które warto wziąć pod uwagę są cyrkulatory. Dzięki ich działaniu możemy gotować metodą sous-vide wykorzystując jakikolwiek garnek dostępny w naszej kuchni. Czym są i jak działają? Mówiąc najprościej, cyrkulatory to niewielkie urządzenia, które przyczepia się do ścianki garnka. Cyrkulator ma końcówkę z elementem grzejnym zanurzonym w wodzie. Po umieszczeniu w cieczy ustawiamy pożądaną temperaturę, a sprzęt dba, by woda, w której gotujemy produkty była odpowiednio gorąca.
Zgrzewarki do folii
Trudno wyobrazić sobie gotowanie sous-vide bez sprzętu, który pozwoli nam próżniowo opakować produkty. Dlatego też warto wyposażyć kuchnię w specjalne zgrzewarki, które nie tylko zamykają opakowania z daniem, ale także wysysają z niego powietrze, tworząc próżnię. Urządzenia takie przydadzą nam się również podczas innych prac w kuchni np. podczas mrożenia produktów.
Podsumowując, sous-vide to metoda przyrządzania potraw, która zasługuje na uwagę każdego kucharza. Warto wyposażyć swój lokal w nowoczesne urządzenia, które wzniosą gotowanie na zupełnie nowy poziom, urozmaicą kartę dań, a gości wprawią w kulinarny zachwyt.