Strona głównaPolecaneJaka kawa będzie najlepsza do ekspresu automatycznego?

Jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu automatycznego?

Automatyczne ekspresy ciśnieniowe stają się niezastąpionym urządzeniem w biurach i naszych domach. Pojawiają się również coraz częściej w restauracjach, na stacjach benzynowych i hotelowych recepcjach. Można powiedzieć, że są to nasi prywatni bariści, którzy wykonują za nas skomplikowany proces, jakim jest idealne przyrządzenie kawy. W poniższym artykule skupimy się o tym, jaką kawę wybrać do ekspresu automatycznego.

Ekspres do kawy automatyczny

Ekspresy automatyczne tylko z pozoru wykonują swoją pracę tak samo, jak ekspresy kolbowe. Jednak do obu tych maszyn powinno się używać nieco innych ziaren kawy. Dlaczego? Powodów jest kilka. Pierwszy, o którym warto wspomnieć to profil palenia. Ziarna z przeróżnych palarni mimo etykiety „espresso” mają dość jasny kolor. To sprawdza się świetnie, kiedy używany dedykowanych do espresso, profesjonalnych młynków o dużej średnicy.

Ekspresy automatyczne mają żarna młynkowe wbudowane. Spora liczba producentów, aby zapobiec rdzewieniu stalowych żaren, wykorzystuje te wykonane z ceramiki. To może mieć znaczny wpływ na gorszą jakość przemiału, zwłaszcza takiego bardzo drobnego. Wiele ekspresów automatycznych jest traktowanych jako woły robocze, przygotowujące niekiedy po kilkadziesiąt kaw w ciągu dnia. Przeważnie nie są regularnie serwisowane, a to negatywnie wpływa na smak uzyskiwanej kawy.

Jaki ekspres automatyczny wybrać?

Jeżeli stoisz przed zakupem ekspresu do biura lub do domu, warto zwrócić uwagę na jego parametry. Wybierając ekspres zwróć uwagę na stalowe żarna, przejrzysty interfejs, możliwość regulacji grubości mielenia. To podstawa dobrego ekspresu automatycznego. Oczywistym wyborem będą zawsze produkty wiodących marek, takich jak Jura czy Nivona. Z nieoczywistych powodów, równie warto sięgnąć czasami po produkty mniej znanych producentów. Do takich należy z pewnością marka Krups oraz Mellita. Dobre zaplecze serwisowe, dostępność części zamiennych i naprawdę wysoka jakość parzenia – to sprawi, że ekspres będzie działał bezproblemowo, przez wiele lat. Pamiętaj również, aby odpowiednio dbać o swój sprzęt, regularnie odkamieniać go i czyścić odpowiednimi środkami chemicznymi, dedykowanymi dla ekspresów.

Jaka kawa do ekspresu automatycznego?

Jeżeli posiadasz już wymarzony ekspres, teraz należy się skupić na idealnej kawie. Do ekspresów automatycznych powinniśmy wybierać kawę wypalaną pod espresso. Nawet, jeżeli taki produkt będzie dla nas zbyt kwasowy. Pamiętajmy, żeby wybierać kawy rzemieślnicze lub z potencjałem na kawy mleczne. Wtedy unikniemy intensywnej goryczki, która nie każdemu przypada do gustu. Kawa do ekspresu Krups, Jura czy Nivona powinna być starannie wybrana, najlepiej sięgnąć po produkty z Ameryki Środkowej lub Południowej (będą miały niższy stopień kwasowości, niż te pochodzące z Afryki). Oprócz tego, można sięgnąć po kawy obróbki typu natural, zwłaszcza przygotowana na mokro.

Szukając kawy mocnej, z dużą zawartością kofeiny, warto postawić na Arcaffe Roma. Zmieszane rodzaje arabiki oraz domieszka jakościowej robusty, daje w smaku balans: lekka kwasowość idealnie komponuje się tu z goryczą, tworząc jednocześnie przepiękną cremę. Fani włoskiego espresso z pewnością pokochają Arcaffe Mokacrema. Orzechowa i czekoladowa nuta przeplata się tu ze słodyczą ziaren, co może być idealnym podkładem dla kawy pitej o poranku.

Podsumowanie

Pamiętajmy, aby mimo zamiłowania do delikatnych kaw mlecznych, nie sięgać po delikatne mieszanki. Nie bójmy się kaw intensywnych, które w nazwie mają espresso. Wystarczy wybrać idealną mieszankę (jeżeli lubimy delikatne kawy mleczne, może to być nawet 100% arabika). Pod żadnym pozorem nie sięgajmy po ziarna nakrapiane wszelkimi syropami, które imitują kawy smakowe. Nasz ekspres nam tego nie wybaczy!

źródło zdjęcia: freepik.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read