Nie bez powodu mówi się, że jemy wszystkimi zmysłami. Poza samym smakiem równie ważną kwestią pozostaje więc także prezentacja dań oraz sposób ich zaserwowania. Estetycznie podane jedzenie zachęca do spróbowania i cieszy nasze zmysły. Jak jednak zaaranżować nasz stół, aby wyglądał interesująco i niebanalnie zarówno podczas niedzielnego obiadu jak i wystawnej kolacji? Na czym zaserwować poszczególne typy dań? Jakie półmiski wybrać? Kilka porad od naszych ekspertów przedstawiamy w poniższym tekście.
- Jak efektownie serwować nasze potrawy?
- Podstawowe zasady serwowania dań
Różnorodność dostępnych wariantów zastawy stołowej z pewnością może zaskoczyć nie jednego z nas. Poszczególne naczynia różnią się bowiem nie tylko wielkością czy kolorystyką, ale także kształtem, materiałem czy przeznaczeniem. Jak wybrać naczynia idealne do konkretnych dań? Jak stworzyć spójną zastawę idealną na każdą okazję? Oto kilka sprawdzonych porad.
Jak efektownie serwować nasze potrawy?
Przyjemność towarzysząca jedzeniu jest tym większa im lepsze doznania wizualne zaserwujemy naszym gościom. Warto więc zadbać o odpowiednią prezentację naszych dań. Oferta półmisków i naczyń niezbędnych do stworzenia zachwycających aranżacji jest niezwykle szeroka i różnorodna. Jedną z najciekawszych propozycji stanowią półmiski z Fabryka Form. Mamy bowiem półmiski okrągłe i owalne, a także podłużne czy wąskie, naczynia specjalne do serwowania przystawek czy półmiski do sushi oraz te idealnie nadające się do serwowania serów czy wędlin.
Podstawowe zasady serwowania dań
Kompletując naszą zastawę warto skorzystać z ofert sprawdzonych, solidnych firm. Dbając o spójny styl zaleca się wybierać komplety naczyń, dzięki czemu zawsze stworzymy pięknie wyglądającą i efektowną aranżacje stołu. Ciekawym rozwiązaniem będą także ręcznie robione, ceramiczne półmiski, które stanowić mogą interesujący dodatek, wyróżniając się na tle jednolitej zastawy. Jednym z najnowszych trendów jest bowiem mieszanie stylów. Śmiało więc możesz połączyć owalne czy okrągłe półmiski oraz te w intensywnych kolorach i wzorach. Równie często mieszaniu poddawać można także tekstury naszej zastawy. Dzisiaj już nikogo nie dziwi fakt, że obok porcelanowych półmisków na stole znajdują się i te z drewna czy kamionki.
Aby nasz stół prezentował się odpowiednio istotne jest właściwe dobranie poszczególnych elementów i rodzajów półmisków, zwracając uwagę nie tylko na kształt, ale również wielkość. Ta z kolei uzależniona jest od wielkości samego przyjęcia i jego formy, a także rozmiarów stołu. Duże, owalne półmiski oraz te okrągłe wykorzystać możemy jako centralne części stołu, ustawiając je w symetryczny sposób. W środkowej części stołu warto ułożyć podłużne, wąskie półmiski, na których zaserwujemy przeróżne szynki i sery. Niewielkie przystawki oraz dodatki umieszczamy zwykle w mniejszych, okrągłych półmiskach. Warto zauważyć także, że niektóre z potraw mają specjalne dedykowane rodzaje naczyń, jak na przykład półmiski do sushi.
Przygotowując aranżacje naszego stołu warto zadbać o różnorodność oraz trzymać się kilku podstawowych wytycznych. Serwowanie posiłków może być bowiem proste i efektowne, jeśli tylko poznamy kilka podstawowych zasad.