Codzienne gotowanie nie musi być nudne – zwłaszcza, jeśli zadbasz o różnorodność składników. Już teraz sprawdź, jak z pomysłem wykorzystać przetwory mięsne i wybierz kiełbasę odpowiednią do ulubionych dań. Dzięki odpowiednim produktom żurek, bigos, leczo i inne potrawy zyskają nowy wymiar smaku – ten, który pamiętasz z kuchni babci.
Jaka kiełbasa do leczo?
Przepis zaczerpnięty z kuchni węgierskiej, w Polsce cieszy się niesłabnącą popularnością. Leczo szczególnie dobrze smakuje, przyrządzone ze świeżych pomidorów, papryki i cukinii. To jednak nie wszystkie składniki, o które musisz zadbać. Niezbędne będą również cebula, masło i kiełbasa. Ta ostatnia musi być szczególnie starannie dobrana.
Szukając kiełbasy odpowiedniej do leczo, warto sięgnąć po przetwory mięsne, dostępne w sklepie Strefa Zdrowia. Dostępne tu kiełbasy Roztoczańska, Wiejska i Chłopska zawierają w składzie 70% i więcej mięsa.
Jakie przetwory mięsne do bigosu?
Gotując bigos, możesz wykorzystać niemal każde mięso. Możesz, ale nie zawsze powinieneś – zwłaszcza jeśli zależy Ci na doskonałym smaku dania. Wśród najodpowiedniejszych przetworów mięsnych do kapusty należy wymienić przetwory wieprzowe – boczek (możesz go kupić od razu w kostce), kiełbasę wiejską, a także szynkę z roztoczańskiej wędzarni.
Warto pamiętać, że gotując bigos, w kwestii dodatków mięsnych możesz dać się ponieść fantazji. W praktyce oznacza to, że możesz łączyć różne rodzaje kiełbas z boczkiem, tworząc unikalne kompozycje smakowe.
Która kiełbasa jest najlepsza do żurku?
Chociaż wiele osób do żurku wybiera kiełbasę wiejską, tradycyjnie na talerzu powinna pojawić się jej biała odmiana. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować z innych połączeń. Z żurem doskonale komponują się (poza kiełbasą wiejską i białą) kiełbasa śląska, myśliwska i jałowcowa. Nie zapomnij także o innych mięsnych dodatkach. Przygotowując to danie, warto dodać wędzonkę. Doskonałym wyborem okaże się boczek – to właśnie on doda zupie wyjątkowego smaku i aromatu.
Gdzie kupować mięsne przetwory?
Przetwory mięsne o doskonałym składzie znajdziesz w sklepie Strefa Zdrowia. Dlaczego warto postawić na kiełbasy, boczki i szynki, dostępne w jego asortymencie? Przede wszystkim dlatego, że charakteryzują się wysoką zawartością mięsa, a dodatkowo, w zdecydowanej większości, posiadają certyfikat BIO. Dzięki temu masz pewność, że sięgasz po produkty wolne od antybiotyków, emulgatorów, glutaminianów i barwników.