Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, który przede wszystkim jest kojarzony z rodzinną atmosferą, prezentami i pysznym jedzeniem. Niestety w przypadku wielu osób jest to również okres znaczącego obniżenia aktywności fizycznej. Nadwyżka kaloryczna spowodowana m.in. spożywaniem cukrów prostych (np. ciasta) i tłustych potraw to najkrótsza droga do przybrania na wadze. Jakie są skuteczne metody aby tego uniknąć? O czym warto pamiętać w trakcie Świąt Bożego Narodzenia?
Praktyczne porady z centrum dietetyki
W trakcie Bożego Narodzenia w stosunkowo krótkim czasie można przytyć nawet kilka kilogramów. Niestety czas potrzebny na redukcję tkanki tłuszczowej jest zdecydowanie dłuższy. Z tego powodu warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
- Jeżeli planujemy obfitą kolację, warto obniżyć kaloryczność pozostałych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Takie podejście pozwoli w znaczący sposób zmniejszyć, a nawet całkowicie wyeliminować nadwyżkę kaloryczną.
- Nie warto rezygnować z aktywności fizycznej w okresie okołoświątecznym. Treningi na siłowni można zamienić na rodzinne spacery trwające minimum 40, a najlepiej 60 minut.
Porady centrum dietetyki obejmują również maksymalne zredukowanie cukrów prostych. Zamiast tradycyjnych ciast, można przygotować alternatywne wypieki charakteryzujące się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym.
Zasady prawidłowego odżywiania w trakcie okresu świątecznego
Podczas przygotowania potraw świątecznych, warto wykorzystywać beztłuszczowe metody obróbki cieplnej produktów. Pozwoli to na znaczne obniżenie ich kaloryczności. Kolejną praktyczną poradą jest jedzenie małych porcji. Jeżeli za wszelką cenę chcemy spróbować kilku dań, wówczas warto maksymalnie ograniczyć ich wielkość. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść jeden kawałek karpia, jednego pieroga, połowę krokieta i małą porcję sałatki. Po okresie okołoświątecznym należy zaplanować dodatkowe treningi w postaci jazdy na rowerze, biegania, pływania lub innych aktywności fizycznych.