Bardzo słodka i krucha, rozpływająca się w ustach – taka właśnie jest beza. Uwielbiają ją dzieci, ale nie tylko one chętnie po nie sięgają. Nie trzeba nawet udawać się do cukierni, aby się nimi uraczyć. Można przygotować je w domu, do czego nie potrzeba zbyt wielu składników. Do klasycznej bezy potrzebne są wyłącznie białka jajek, cukier i trochę soli. Bezy warto wykorzystać do zrobienia innych wypieków, gdyż nadadzą im charakteru i jeszcze lepszego smaku.
Wypróbuj przepis na bezy w formie bezowych ciastek
Nasz pierwszy przepis na bezy to idealne połącznie bez z jagodami. Do przygotowania bezowych ciastek potrzebować będziemy: sześciu białej, szklanki drobno zmielonego cukru, łyżki mąki ziemniaczanej i łyżki octu. Za nadzienie posłużą z kolei: 20 dag jagód, opakowanie budyniu waniliowego, dwie łyżki cukru, trzy łyżki masła i pół litra mleka.
Wykonanie: białka należy ubić na sztywną pianę i dodawać do niej niewielkie ilości cukru wraz z mąką. Piana powinna być lekko sztywna. Dodajemy do niej ocet i całość miksujemy, po czym przelewamy masę do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy małe bezy, zachowując odpowiednie odległości między nimi. Tak przegotowane beziki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 st. C na godzinę. Gdy będą już gotowe, należy pozostawić je do przestygnięcia w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie – mieszamy budyń w szklance mleka z cukrem, po wlewamy rozdrobniony proszek do gotującej się reszty mleka. Gdy będzie gotowy, ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy do masy masło i miksujemy, aż powstanie krem o jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem jest zblendowanie jagód, po czym zmiksowanie ich z kremem. Teraz możemy wyciągnąć nasze bezy i przełożyć je jagodowym kremem.
A może bezowe ciasto w wersji cytrynowej?
Połączenie słodkiej bezy ze smakiem cytrynowym okazuje się być świetnym rozwiązaniem. Do przygotowania ciasta potrzebne będzie opakowanie ciasta biszkoptowego w proszku, cztery jajka, 50 ml wody, trzy łyżeczki cukru i jedna limonka. Do zrobienia masy użyjemy: półtorej szklanki cukru, 50 g mąki, czterech jajek i czterech cytryn. Za dekorację posłuży nam opakowanie ciasta beza i pół litra wody.
Wykonanie: zawartość opakowania ciasta do wypieku biszkopta łączymy z jajami i wodą, po czym wszystko miksujemy. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 45 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a blachę ponownie wykładamy nowym papierem do pieczenia. Posłuży do przygotowania bezy – zawartość opakowania mieszkanki do wypieku ciasta beza należy wymieszać z wodą i zmiksować, aż do uzyskania puszystej masy. Bezę należy piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140 st. C, a po upieczeniu suszyć jeszcze przez następną godzinę w wyłączonym piekarniku, z zamkniętymi drzwiczkami.
W międzyczasie przygotowujemy masę cytrynową. Pierwszym krokiem jest wyciśnięcie soku z cytryn i zmiksowanie go z jajkami, cukrem, mąką i skórką cytrynową. Tak powstałą masę należy gotować na parze przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przestudzony biszkopt nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z wodą i cukrem, po czym nakładamy na niego masę cytrynową, a na wierzchu układamy gotową bezę.