Strona głównaPolecane5 sposobów na szybki lunch w pracy

5 sposobów na szybki lunch w pracy

Jak wynika z wielu badań – jesteśmy coraz bardziej zabiegani. Każdego dnia gdzieś pędzimy, brakuje nam czasu na wszystko. W natłoku wszystkich, codziennych obowiązków, które na nas ciążą często nie mamy czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków. I jak to się kończy? W pracy zamawiamy cokolwiek, co niekoniecznie jest ani zdrowe, ani smaczne. Jak tego uniknąć? Odpowiedź jest prosta – zacznij przygotowywać posiłki samodzielnie. Większość z Was pewnie pokiwa głową i powie – nie mam na to ani chęci, ani czasu.

Samodzielnie przygotowany posiłek gwarancją smaku

Zarówno obiad do pracy na zimno, jak i obiad do pracy na ciepło to tylko kilka chwil pracy, a jakie efekty! Jeśli jednak zapewnimy, że przygotowanie zdrowego i pysznego posiłku do pracy zajmie ci jedynie chwilkę, to skusisz się na tego typu rozwiązanie? Tak? To świetnie! Sprawdź nasze porady, jak każdego dnia jeść w pracy smaczny posiłek, przygotowany samodzielnie w domu w kilka minut.

Proste rozwiązania są najlepsze

Podczas przygotowania posiłków do pracy, warto wzorować się na kuchni włoskiej. Dlaczego? Do przygotowania dań w tym kraju wystarczy zazwyczaj makaron, oliwa, czosnek, natka pietruszki i przyprawy. Wiele dań regionalnych kuchni włoskiej przygotowuje się w jednym naczyniu, co znacznie skraca czas przygotowania posiłków. Często podsmaża się kurczaka i kolejno zalewa go bulionem oraz mlekiem, a następnie dodaje surowy makaron, który podczas gotowania wchłania większość płynów. Reszta składników tworzy pyszny, kremowy sos. Pod koniec przygotowywania można dodać dowolne warzywa… i gotowe!

Zauważa się, że coraz chętniej wybieramy dania, które można przygotować na jednej blaszce w piekarniku. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wykładamy kawałki mięsa, ziemniaki oraz inne dowolne warzywa. Danie robi się praktycznie samo! Dodajmy jeszcze, że potrawy pieczone są niezwykle zdrowe!

Kolejnym daniem, które można bardzo szybko i łatwo przygotować są zapiekanki. Do ich przygotowania możesz użyć większość składników, które masz w lodówce.

Zwracaj uwagę na czas gotowania

Jeśli masz ograniczony czas na przygotowanie posiłku, zmieniając jeden składnik, możesz znacznie skrócić czas gotowania. Otręby, by być gotowe wymagają zalania wrzątkiem, podobnie jak makaron ryżowy czy kasza kuskus. Najkrócej z kasz gotuje się kaszę jaglaną, a jeśli chodzi o ryż, to najmniej czasu na przygotowanie potrzebuje ryż parboiled.

Pełnowartościowe składniki podstawą posiłków

Do przygotowania dań warto również użyć składników ciekawych, które urozmaicą dania i codziennego posiłki – mąka z samopszy, mąka pszenna czy otręby? Wybierz składniki pełnowartościowe i zdrowe, które dostarczą Ci składników odżywczych, minerałów i witamin.

Większe porcje gwarantują mniejszą częstotliwość przygotowywania posiłków

Kolejną ważną kwestią jest odpowiednie zaplanowanie posiłków na cały dzień. Jeśli ugotujesz większe porcje, nie będziesz musiał martwić się przygotowywaniem posiłków każdego dnia. Część sklepów oferuje również niezwykle wygodną opcję, jaką są gotowane warzywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read