Czekolada to z pewnością jeden z najbardziej ulubionych rodzajów słodyczy na całym świecie. Jej walory smakowe doceniają nie tylko najmłodsi, ale również osoby w starszym wieku. Nic więc dziwnego, że płynna forma czekolady zyskuje coraz większe grono miłośników. Jej przeróżne rodzaje są uniwersalnymi przekąskami na każdej imprezie. Czekoladziarki, podgrzewacze czy może fontanny do czekolady? Sprawdź, w który sprzęt warto się zaopatrzyć, aby organizowane przez Ciebie spotkania ze znajomymi i rodziną pozostały na długo w ich pamięci!
Najlepsze rodzaje sprzętów gastronomicznych na imprezy
Czekolada świetnie dopełnia smaki słodkich i słonych przekąsek, w związku z czym stanowi idealną bazę smakołyków na każdym spotkaniu z rodziną i znajomymi. Dodatkowo za pomocą czekoladziarek i podgrzewaczy do czekolady przysmak zamienia się w płynną postać, której można używać jako polewę do owoców i deserów. Warto wiedzieć, że najlepsze rodzaje czekolady mają w składzie od 50% (w wersji gorzkiej) do 20% (w wersji mlecznej) zawartości kakao. Nie zapomnij również zwrócić uwagę na ilość masła kakaowego, które powinno być na poziomie 30-40%. Czym różnią się poszczególne rodzaje urządzeń służących do rozpuszczania i podgrzewania czekolady? Dzięki poniższym opisom dowiesz się, który produkt spełni Twoje oczekiwania i będzie trafionym dodatkiem na każdej imprezie.
Czekoladziarki
Powyższe urządzenia już od kilku lat są jednym z podstawowych sprzętów większości kawiarni oraz restauracji. Ten rodzaj jest szczególnie praktyczny, ponieważ jego zadaniem jest ciągłe mieszanie i podgrzewanie czekolady, jednocześnie zapobiegając jej przypaleniu. Dlatego będzie idealnym sprzętem na długie imprezy, które odbywają się jesienią i zimą. Dodatkową zaletą czekoladziarek jest wygodny kranik, który służy do bezpośredniego nalewania płynnego smakołyku do filiżanki. Dzięki specjalnie dopasowanej podstawce z zainstalowanym ociekaczem nie musisz obawiać się bałaganu i rozlanej czekolady.
Fontanny do czekolady
Od dłuższego czasu fontanny do czekolady są jednymi z najbardziej popularnych sprzętów gastronomicznych na imprezach firmowych oraz rodzinnych. Czekolada rozpuszczona przez sprzęt stanowi nie tylko oryginalny dodatek do owoców oraz suchych i słonych przekąsek, ale również jest ciekawą atrakcją samą w sobie. Tego typu urządzenia występują w różnych rozmiarach, dzięki czemu bez problemu dopasujesz je do swoich potrzeb i ilości osób na Twojej imprezie. Największe urządzenia mają kilka poziomów i przerabiają nawet 9 kilogramów czekolady. Ten rodzaj fontanny z pewnością wzbudzi podziw u wszystkich Twoich gości. Warto jednak wiedzieć, że do powyższego sprzętu wlewa się roztopioną czekoladę, dlatego niezbędny jest zakup urządzenia, które doprowadzi wspomniany smakołyk do formy płynnej.
Podgrzewacze do czekolady
Powyższy produkt będzie idealnym dopełnieniem każdej fontanny do czekolady. Zapewni on idealną konsystencję kakaowego przysmaku, dodatkowo utrzymując go w odpowiedniej temperaturze. Podgrzewacze do czekolady to zazwyczaj niewielkie urządzenia, które mają pojemność od 1 do 2 litrów. Jeśli roztopisz smakołyk w podgrzewaczu, będzie on doskonałym dopełnieniem ciast oraz lodów.
Jeśli na Twojej imprezie będą wielbiciele czekolady, z pewnością nie może na niej również zabraknąć czekoladziarki, fontanny lub podgrzewacza do czekolady. Na pewno przypadnie im do gustu kakaowy przysmak w płynnej, rozgrzewającej formie.