Strona głównaKolacjePrzepis na ciasto na pierogi - jak zrobić idealne pierogi?

Przepis na ciasto na pierogi – jak zrobić idealne pierogi?

Ciasto na pierogi przepis podstawowy

Pierogi to jedno z ulubionych dań wszystkich. Tym bardziej, że jako farsz może służyć tak wiele rzeczy, że nie sposób ich wymienić. Dlatego właśnie pierogi odpowiadają bardzo różnych gustom. Możesz pójść w tę tradycyjną stronę, czyli ruskie, z mięsem czy kapustą. Ale możesz też zaszaleć i zrobić z fetą i szpinakiem, serem pleśniowym, orzechami i gruszką, a są nawet tacy eksperymentatorzy, którzy robią je z kaszanką i jabłkami. No i oczywiście w sezonie nie zapomnij o pierogach z jagodami lub truskawkami.

Ale podstawą tego pysznego dania jest ciasto. Ideałem jest ciasto naprawdę cienkie, czyli musi się dobrze wałkować. Dlatego tak ważne są proporcje, to one właśnie decydują o elastyczności ciasta. To z kolei sprawia, że placek może być bardzo cienki, a w trakcie faszerowania nie rozrywa się, a w gotowaniu nie pęka.

Ten przepis na ciasto na pierogi jest idealny. Ciasto wałkuje się jak marzenie, bez potrzeby podsypywania dużej ilości mąki. Jest elastyczne, można rozwałkować naprawdę cienko i łatwo się skleja. Zatem do dzieła!

Ciasto na pierogi – składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 do 650
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Mąkę wsyp do miski (jeśli masz dobry robot kuchenny to może go wykorzystać, do ugniatania ciasta użyj końcówki hak, jak do ciasta drożdżowego). Zalej wrzątkiem i wymieszaj, a następnie odstaw do wystudzenia. Nie pomijaj tego etapu, inaczej zetnie się białko jajka.

Kiedy ciasto już przestygło, dodaj jajko i olej oraz sól. Wyrabiaj wszystko aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Kilkukrotnie uderz nim o blat (dzięki temu będzie delikatniejsze). Masz teraz dwie możliwości: albo odłóż ciasto na 30 min, żeby odpoczęło lub wałkuj od razu. Jeśli masz czas skorzystaj z pierwszego wyjścia. Dzięki temu, że ciasto poleży pół godziny gluten zacznie pracować i ciasto będzie bardziej elastyczne. Jednak nie jest to konieczne.

Ciasto wałkuj posypując niewielką ilością mąki. Wycinaj dowolne kształty, bo nie każde pierogi wyglądają tak samo 😉

Z tej porcji wychodzi od 50 do 70 pierogów, w zależności od wielkości.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read