W branży, w której koszty są wysokie, a marże niskie, wprowadzanie rozwiązań ekologicznych może wydawać się nierealnym celem.
Nie musisz od razu stawać w pierwszym szeregu walki o planetę. Istnieje szereg drobnych i prostych działań, które jako właściciel restauracji możesz podjąć, aby znacząco ograniczyć negatywny wpływ na środowisko naturalne.
Oto 4 darmowe lub niskokosztowe rozwiązania, które skutecznie wdrożone mogą być pierwszym znaczącym krokiem na ekologicznej ścieżce:
1. Wyeliminuj marnotrawstwo żywności
Według Restaurant Hospitality, sama branża restauracyjna generuje rocznie około 11,4 mln ton odpadów żywnościowych o wartości około 25 miliardów dolarów rocznie. W restauracjach każdy dolar zainwestowany w redukcję marnotrawstwa żywności pozwala na zaoszczędzenie nawet 8 dolarów. Poniżej przedstawiono trzy praktyki, które pozwolą na ograniczenie marnotrawienia żywności przy jednoczesnym obniżeniu kosztów żywności:
Uwzględniaj w zakupach spożywczych części stanowiące odpady. Jeżeli kupujesz całego 2-kilogramowego kurczaka i upieczesz go na miejscu wiedz, że nie uzyskasz z niego dwóch kilogramów mięsa. Oszacuj koszt mięsa trafiającego na talerz na podstawie mięsa, które faktycznie na niego trafia.
Zacznij prowadzić dziennik odpadów żywnościowych. Spójrzmy prawdzie w oczy – wpadki się zdarzają. Jeżeli prowadzisz dziennik odpadów, jesteś w stanie je rozliczyć i śledzić. Pamiętaj, aby zanotować dlaczego produkt został zmarnowany – możesz zacząć zauważać pewne schematy nad poprawieniem których łatwiej Ci będzie pracować.
Skończ z robieniem i kupowaniem żywności na zapas. Do pewnego stopnia nie można tego uniknąć. Jeżeli jednak Twój dziennik odpadów mówi, że wyrzucasz kilogramy warzyw co dwa dni, to jest to problem z ilością kupowanych warzyw!
2. Oszczędzaj energię i wodę
Na rynku dostępne są urządzenia i wyposażenie z założenia bardziej ekologiczne i energooszczędne niż inne. Możesz jednak podjąć także mniejsze kroki, aby natychmiast wpłynąć na zmniejszenie „śladu węglowego” Twojej restauracji. Wypróbuj te trzy pomysły na oszczędzanie energii i wody:
Zmień oświetlenie na energooszczędne, takie jak świetlówki kompaktowe i diody LED. Nie tylko zużywają mniej energii i wytwarzają mniej ciepła, ale mają także dłuższą żywotność niż żarówki, co oznacza mniej odpadów na wysypiskach.
Zamontuj instalacje o niskim przepływie wody i perlatory. Jeżeli w pobliżu znajduje się sklep ze sprzętem sanitarnym sprawdź czy oferuje bezpłatną konsultację audytową. Instalacje o niskim przepływie powodują redukcję zużycia wody o co najmniej 20% w porównaniu z tradycyjnymi urządzeniami.
Stwórz przyjazne dla środowiska polityki i praktyki. Wyłączaj bezczynny sprzęt, gdy nie jest używany, w tym ten znajdujący się na zapleczu, i wdrażaj takie praktyki, jak używanie zmywarki tylko wtedy, gdy jest pełna. Umieść informacje w widocznych miejscach, aby przypominać pracownikom o wyłączeniu świateł, gdy nie są używane i przypominające o konieczności oszczędzania wody.
3. Zapobiegaj zanieczyszczeniom powietrza
Ludzie zwykle zakładają, że zanieczyszczenie powietrza jest powodowane głównie przez wielkie elektrownie i ruch uliczny. Chociaż z pewnością te czynniki wpływają na zanieczyszczenie powietrza, ostatnie badania wykazały, że opary tłuszczu generowane podczas przygotowywania żywności, są znaczącym źródłem zanieczyszczenia powietrza w bezpośrednim sąsiedztwie restauracji. Oto kilka praktyk, które pomogą to zniwelować:
Zapewnij rutynowe czyszczenie i konserwację separatorów tłuszczu, utrzymuj strefy składowania odpadów w czystości i w miarę możliwości stosuj zrównoważone produkty. Bądź na bieżąco z aktualnymi przepisami i otoczeniem, bo nie dość, że być może ktoś odbierze od Ciebie przepalony olej to może Ci nawet za niego zapłaci.
Sprawdź prawidłowość przechowywania substancji chemicznych i środków czyszczących. Upewnij się, że wszystkie chemikalia i środki czyszczące są przechowywane i używane prawidłowo. To nie tylko chroni pracowników i klientów, ale może również wyeliminować kary związane z nieprawidłowymi praktykami.
Kupuj zrównoważoną żywność i korzystaj z ekologicznych produktów. Mięso i ryby pochodzące z lokalnych źródeł to stale rosnący trend restauracyjny, który może pozytywnie wpłynąć na sprzedaż – nie dość, że otrzymujesz produkty pierwszej świeżości to wpływasz na ograniczenie zużycia ropy naftowej do transportu tych produktów na duże odległości.
4. Zmniejsz ilość produktów plastikowych jednorazowego użytku
Chociaż użycie plastiku z pewnością ułatwia życie, nie możemy już dłużej zaprzeczać jego negatywnemu wpływowi na środowisko naturalne. Oto trzy rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć ilość jednorazowych tworzyw sztucznych w restauracji:
Używaj produktów papierowych nadających się do recyklingu lub biodegradowalnych, takich jak biodegradowalne papierowe słomki. Rozważ użycie pojemników na wynos nadających się do kompostowania lub recyklingu oraz produktów papierowych z recyklingu.
Proponuj słomki tylko na życzenie. Według naukowców na wybrzeżach świata zalega od 437 milionów do 8,3 miliarda plastikowych słomek. Jeżeli zapytasz klienta czy życzy sobie słomkę okaże się, że nie jest potrzebna ponad połowie z nich. Takie podejście pomaga również zmniejszyć zużycie i obniża koszty działalności. Jeżeli Twoi klienci nie są jeszcze gotowi do rezygnacji ze słomek, zapewnij alternatywy. ekologiczne słomki papierowe, bambusowe, ze stali nierdzewnej i biodegradowalne słomki roślinne są przyjaznym dla środowiska wyborem, który może poprawić atmosferę w restauracji i zadowolić gości.
W lokalu korzystaj tylko i wyłącznie z talerzy, sztućców i kubków wielokrotnego użytku. W kuchni zapewnij pracownikom pojemniki wielokrotnego użytku zamiast folii spożywczej czy foliowych torebek.
Okazuje się, że ekologia nie tylko zmniejsza koszty i marnotrawstwo, ale może pomóc ludziom, planecie i… Twoim zyskom. Skorzystaj z tych wskazówek, aby zadowolić zarówno klientów jak i pracowników. Niektóre restauracje idą dalej, przyłączając się do ruchu Zero Foodprint, w ramach którego tworzą odnawialny system żywnościowy, finansując przyjazne dla klimatu praktyki rolnicze w walce ze zmianami klimatu. Niemal z dnia na dzień możesz zasilić rosnącą grupę restauracji zobowiązujących się do neutralizacji emisji dwutlenku węgla.
Artykuł pochodzi z bloga papierowe.slomki.biz