Sprawdź, dlaczego naturalne kiszonki są tak cenne dla naszego zdrowia!

Coraz częściej cierpimy na różnorodne dolegliwości cywilizacyjne. Dbając o zdrowe odżywianie, dbamy o prawidłową pracę naszego organizmu. Na liście wartościowych artykułów znalazły się również naturalne kiszonki. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowatorski produkt. Od lat są stałym elementem spiżarni naszych babć i poprzednich pokoleń. Czemu zawdzięczają tak wielką popularność? Jakie kiszonki wybierać, by cieszyć się dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem? Dziś to sprawdzamy!

Naturalne kiszonki — na czym polega ich fenomen?

Na początku „kiszonej” drogi warto poznać schemat działania tych cennych wyrobów. Naturalne kiszonki powstają na skutek długotrwałego procesu fermentacji. Kultury bakterii rozkładają cukier, który jest zawarty w warzywach lub owocach, poddawanych kiszeniu. Powstaje kwas mlekowy — zatrzymuje on gnicie produktów. Dzięki temu nasze kiszonki pozostają zdatne do spożycia przez dłuższy czas. Praktycznie każdy kojarzy ich charakterystyczny, dosyć kwaśny smak. To zasługa wytrącającego się alkoholu, który jest wytwarzany w niewielkiej ilości. W połączeniu z kwasem octowym daje właśnie ten znany posmak i zapach.

Prozdrowotne właściwości kiszonek

Podstawowym zaletą płynąca ze spożywania kiszonek jest wzmocnienie i wsparcie układu odpornościowego. Naturalne kiszonki mają szczególnie cenne laktobakterie. To za sprawą bakterii probiotycznych szkodliwe patogeny są niszczone i eliminowane. Bariera ochronna jest na wysokim poziomie, a witamina C ustabilizowana. Wzbogacają one florę bakteryjną układu pokarmowego. Poprawiają trawienie, jednocześnie przywracając właściwą mikroflorę jelitową.

Kiszonki są też wykorzystywane w dietach odchudzających. To z kolei za sprawą zmniejszonej zawartości cukru, zmieniającej się w trakcie kiszenia. Tym samym zapewniają dużą sytość i małą kaloryczność posiłków. Kiszone wyroby są świetnie przyswajalne przez ludzki organizm — sam proces kiszenia zwiększa ich strawność.

Warto także wspomnieć, że naturalne kiszonki zawierają silne przeciwutleniacze – witaminy A, C oraz E. Coraz więcej mówi się też o ich właściwościach przeciwstarzeniowych i antynowotworowych. Ponadto są źródłem witamin B2 oraz niacyny. Kiszonki skutecznie obniżają również poziom cholesterolu, regulują wchłanianie glukozy we krwi i są źródłem szeregu składników mineralnych.

Uważasz, że to coś dla Ciebie? Na początek spróbuj naturalnych kiszonek dostępnych w sklepie Frutavita!

Alternatywa dla chemii i konserwantów

Naturalne kiszonki nie są nowością — są znane od lat. Z biegiem czasu coraz częściej wraca się do diety na bazie naturalnych składników. Czerpanie z natury to sposób na zdrowy i silny organizm. Kiedyś nie korzystano z farmaceutyków, które dziś są na wyciągnięcie ręki. Nierzadko dobitnie przekonujemy się co do tego, że zdrowie tkwi w jelitach. Gdy nadużywamy leków i pełnego konserwantów jedzenia, nasze ciało dotkliwie to odczuwa. Antybiotyki, używki, leki „na wszystko” niszczą naszą florę bakteryjną i degradują zdrowie. Naturalne kiszonki to idealny zamiennik sztucznej żywności i wszechobecnych tabletek.

Po jakie produkty warto sięgać?

Zaczynając przygodę z naturalnymi kiszonkami, możesz czuć się zagubiony. Co wybrać? Od czego zacząć? Po jakie sięgać produkty? Przede wszystkim kupuj je wyłącznie w sprawdzonych sklepach. Dobrym pomysłem będzie wybór punktów ze zdrową, ekologiczną żywnością, takich jak wspomniany już sklep Frutavita.

Wybieraj kiszonki bez konserwantów i szkodliwych dodatków. Na początku możesz zacząć od klasyków — kiszonej kapusty czy ogórków. Potem spróbuj kiszonych rzodkiewek, kimchi lub kalarepy.

Sprawdź, dlaczego naturalne kiszonki są tak cenne dla naszego zdrowia!
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here