Łosoś zawiera wiele wartościowych składników odżywczych – od nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, poprzez duże ilości witamin i minerałów, a skończywszy na łatwo przyswajalnym białku. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitego łososia na obiad!
Pieczony łosoś na cytrynowym risotto
Jeśli chcesz, aby łosoś na obiad był sycący i aromatyczny, przyrządź go wraz z cytrynowym risotto!
Składniki:
- 1 polędwica z łososia
- 3 szalotki
- 1 koper włoski
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 300 ml ryżu arborio
- 200 ml białego wina
- 800 ml bulionu drobiowego
- 100 ml tartego parmezanu
- 50-80 g masła
- sok i miąższ z 1 cytryny
- bazylia i cytryna do podania
Posiekaj szalotki. Koper włoski pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż składniki na dużej patelni na oliwie z oliwy i około 30 g masła. Dodaj ryż i wymieszaj. Po chwili dodaj sok z połowy cytryny i poczekaj, aż się wygotuje.
Następnie po trochu dolewaj bulionu i wina, ciągle mieszając. Dodawaj je wtedy, gdy ryż wchłonie porcję. Po około 20 minut ryż powinien wchłonąć cały bulion i wino. Po tym czasie dodaj resztę soku z cytryny i miąższ z cytryny, masło, a także parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Umieść polędwicę z łososia w żaroodpornym naczyniu z niewielką ilością oliwy. Piecz przez 12-15 minut. Serwuj łososia z cytryną obok albo na risotto.
Naleśniki z warzywami i wędzonym łososiem
Bardzo prosty przepis, który zaskakuje wyjątkowym smakiem!
Składniki:
- ok. 400 g wędzonego łososia
- 2 marchewki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 4 ziemniaki
- 500 g mąki pszennej
- 1 cytryna
- 1/2 selera
- 2 jajka
- 1 pęczek szczypiorku lub szczypioru
- 2 łyżeczki kawioru z łososia
- 50-80 g masła
Łososia pokrój na kawałki. Obierz marchew, ziemniaki i seler. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Posól i odstaw, potem odlej nadmiar wody. Wbij jajka i dodaj mąkę. Wymieszaj.
Masło rozgrzej na patelni. Dodaj masę na placki. Smaż je na niewielkim ogniu na każdej stronie aż będą złotawe. Serwuj z kwaśną śmietaną, łososiem i kawiorem z łososia, szczypiorkiem i cytryną.
Szaszłyki z łososia z grilla
Doskonały łosoś na obiad, którego można przyrządzić w piekarniku!
Składniki:
- 1 polędwica z łososia
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 czerwona cebula
- ok. 50 g ziemniaków
- 200 ml śmietany
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
- świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki wasabi
- sól i pieprz
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Pokrój łososia, dynię i cebulę na podobne wielkością kawałki. Nadziej na patyczki. Grilluj szaszłyki aż będą dobre, wielokrotnie je obracając.
Ziemniaki obierz, pokrój w łódeczki, umieść na blasze i skrop olejem i sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Piecz aż będą chrupiące i miękkie w środku.
Śmietanę wymieszaj z wasabi, aby przygotować dip.
Szaszłyki serwuj z ziemniakami i dipem z wasabi. z dodatkiem soku z cytryny.