Szarlotka, sernik na zimno, torcik czekoladowy – przepisów na ciasta jest wiele. Jak wybrać dobre ciasto na specjalną okazję?
Dobre ciasto na Święta Bożego Narodzenia
Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, urodziny czy imieniny to okazje, które trudno sobie wyobrazić bez słodkości. Na stołach pojawiają się zazwyczaj przepyszne ciasta i torty.
Tradycyjnym ciastem podczas Świąt Bożego Narodzenia stał się makowiec. To nic innego jak ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru lub miodu i bakalii. Zazwyczaj ciasto przybiera formę podłużnego, zwijanego spiralnie wałka z ciasta drożdżowego polanego lukrem lub posypanego makiem (tzw. makowiec zawijany)
Innymi tradycyjnymi wypiekami świątecznymi jest sernik, piernik i pierniczki. Aromatyczny piernik z przyprawami korzennymi i cynamonem idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Ciasto zazwyczaj przekłada się powidłami śliwkowymi i dekoruje polewą z czekolady. Ciasteczka korzenne tzw. pierniczki można zaś dekorować kolorową posypką, polewą czekoladową lub lukrem, co stanowi świetną zabawę dla najmłodszych!
Przepis na ciasto wielkanocne
Tradycyjnym już wypiekiem wielkanocnym jest z kolei wielkanocna babka – np. czekoladowa lub migdałowo-pomarańczowa, pascha – na przykład bakaliowo-czekoladowa, keks z bakaliami czy wielkanocne ciasto cytrynowe. Przepisy na ciasta znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy. Wejdź i dowiedz się więcej!
Ciasta na imieniny lub urodziny
Warto poświęcić więcej czasu na przygotowanie ciasta na imprezę urodzinową lub imieninową i zachwycić gości smakiem i wyglądem naszego domowego wypieku!
Jednym z efektownie wyglądających słodkości jest tort bezowy. Można go dowolnie urozmaicać i przygotować z kremem śmietankowym, pistacjowym, truskawkowym czy masą malinową. Świetnie nada się on na przyjęcie urodzinowe, jubileusz czy imieniny, a kawałek pysznego rozpływającego się w ustach tortu bezowego zachwyci każdego! Tort Pavlova to deser idealny dla osób, które lubią połączenie wanilii i truskawek. Górę tortu można udekorować listkami mięty.
Innym pomysłem jest elegancki i wytrawny tort czekoladowy. Połączenie dobrej jakości czekolady, śmietanki i dżemu stanowi wyśmienity deser. Warto pamiętać, że z czekoladą idealnie łączą się wiśnie czy maliny. Można go udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi czy po prostu cukrem pudrem!