Strona głównaSprzęt AGDCzy warto kupić automat do lodów czyli prosty sposób na pyszne domowe...

Czy warto kupić automat do lodów czyli prosty sposób na pyszne domowe lody?

Lato najczęściej kojarzy nam się ze słońcem, urlopem i lodami. Coraz chętniej jednak zajadamy się nimi przez cały rok, co nie zawsze korzystnie wpływa na figurę i zdrowie. Aby cieszyć się nimi bez skrupułów możesz kupić domową maszynkę do lodów. Niemiecka firma Clatronic i Proficook ma w swojej ofercie doskonałe urządzenia dostępne dla każdego.

Zalet robionych w domu lodów jest kilka

  1. Jesz świeże lody – ponieważ możesz zrobić tyle ile potrzebujesz, bez konieczności gromadzenia zapasów.
  2. Jesz dokładnie takie – jakie lubisz.

Jeśli masz ochotę na bardziej mleczne – nie dodajesz tyle wkładu smakowego, np. owoców, a może właśnie masz ochotę na mocno truskawkowe lody – wtedy możesz dodać truskawek więcej. Lubisz duże kawałki owoców – tak właśnie przygotowujesz je do lodów, lubisz bakalie – dosypujesz, lubisz maliny z kakao – takie właśnie robisz. Zawsze możesz kaprysić i eksperymentować.

3. Wiesz z jakich składników powstały i masz wpływ na ich jakość, świeżość i kaloryczność. Możesz zrobić lody kierując się wytycznymi dietetyka czy lekarza.

Zalet posiadania ice-makera jest więcej, ponieważ w maszynie do lodów przygotujesz także sorbety oraz jogurt. Cały rok możesz cieszyć się chłodnymi fit deserami.

4 zasady, które zagwarantują pyszne lody z maszynki

  1. Porządnie schłodź misę przed rozpoczęciem mieszania składników.

2. Wybierając przepis na lody zwróć uwagę na to, żeby był zbilansowany tzn. miał w sobie mleko lub jego odpowiednik, cukier i wkład smakowy (owoce, kakao, przyprawy itp.) Te składniki gwarantują sukces w ostateczniej postaci.

Oczywiście, podobnie jak z przepisem na ciasto, gdy za pierwszym razem nie wyjdzie perfekcyjnie, trzeba spróbować zastosować ze składniki innej marki albo delikatnie poprawić proporcje. Po kilku próbach będziesz dobrze wiedziała jak łączyć składniki, albo z czyich przepisów korzystać żeby zapewnić sobie sukces.

3. Za aksamitną konsystencję włoskich lodów odpowiada tłuszcz. Dlatego osobiście preferuję zamiast używania mleka, używanie słodkiej 36% śmietanki. Dzięki temu wiem, że konsystencja lodów będzie bardzo przyjemna w smaku.

4. Kluczowe w osiągnięciu efektu „jak z kawiarni” jest mieszanie masy podczas jej zamrażania – dlatego zwłaszcza na początkowym etapie nie oszczędzaj czasu na tę czynność, tym bardziej że robi to za ciebie maszyna.

Jeśli zrobiłaś wszystko, jak należy, a lody ci nie wyszły, sprawdź czy temperatura w twojej zamrażarce na pewno ma minimum 18 stopni – jak zaleca Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa.

Teraz do dzieła.

Nie masz jeszcze maszynki do lodów? Kliknij w link i wybierz https://www.clatronic.pl/urzadzenia-do-lodow/

Masz maszynkę i pod razu chciałabyś przygotować zimne „małe co nieco”? Zapraszam na blog, gdzie znajdziesz kilka inspirujących przepisów na lody i sorbety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read