Garnki emaliowane, choć znane głównie przez starsze pokolenia, stają się coraz popularniejsze w dzisiejszych czasach. Jest jednak wiele młodych osób, które zastanawiają się, dlaczego gotowanie w garnkach emaliowanych jest bezpieczne.
Czy gotowanie w garnkach emaliowanych jest zdrowe?
Garnki emaliowane, choć znane głównie przez starsze pokolenia, stają się coraz popularniejsze w dzisiejszych czasach. Jest jednak wiele młodych osób, które zastanawiają się, dlaczego gotowanie w garnkach emaliowanych jest bezpieczne. Chcemy rozwiać te wątpliwości i opowiedzieć troszkę o tym, czym jest emalia. Garnki emaliowane wykonane są z blachy stalowej i dodatkowo pokryte warstwą szkliwa, która tworzy barierę ochronną pomiędzy stalą a żywnością. To zapewnia, że emalia nie reaguje chemicznie z pożywieniem. Nie wywołuje reakcji alergicznych i jest wolna od szkodliwych substancji, które mogłyby wpływać na jakość, smak, czy aromat gotowanych potraw. Reasumując gotowanie w garnkach emaliowanych jest bezpieczne i jest zalecane dla każdego, kto dba o jakość produktów zakupionych do kuchni.
Jakie są zalety garnek emaliowanych?
Garnki emaliowane bez wątpienia posiadają wiele zalet. Oto kilka z nich:
- Bezpieczne dla zdrowia – garnki emaliowane podczas gotowania nie wchodzą w reakcje z żywnością, nie zmieniają smaku, ani zapachu potraw, nie wytwarzają żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji. Mogą z nich bezpiecznie korzystać alergicy.
- Emalia nie wchodzi w reakcję z żywnością – to oznacza, że nie oddziałuje chemicznie z produktami spożywczymi podczas gotowania.
- Trwałe – garnki emaliowane, pielęgnowane w odpowiedni sposób, posłużą przez wiele lat.
- Równomierne rozprowadzanie ciepła – stalowe wnętrze doskonale i równomiernie przewodzi ciepło, co sprzyja równemu gotowaniu potraw.
- Wielofunkcyjne – garnki emaliowane przystosowane są do użytkowania na każdym rodzaju kuchenki oraz do piekarnika.
- Odporne na korozję – emalia stanowi barierę ochronną dla metalu, dzięki czemu garnki nie rdzewieją.
- Nie pochłania zapachów i smaków – garnki emaliowane nie absorbują z żywnością, co oznacza, że potrawy przygotowywane w takim garnku nie zatrzymują zapachów czy smaków wcześniej gotowanego jedzenia.
- Odporność na działanie kwasów – można w nich gotować potrawy o wysokiej kwasowości, bez obaw o reakcję chemiczną z powierzchnią garnka.
- Łatwe do utrzymania w czystości – gładka powierzchnia emaliowana jest łatwa do czyszczenia i nie wymaga specjalnych środków do pielęgnacji.
Garnki emaliowane posiadają wiele zalet, mimo tego należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach dotyczących ich użytkowania i pielęgnacji, takich jak unikanie gwałtownych zmian temperatur. Należy pamiętać, że są podatne na uszkodzenia mechaniczne, takie jak pęknięcia, czy odpryski, jeśli zostaną uderzone. Nie można nagrzewać ich również na zbyt wysokim ogniu, aby uniknąć pęknięć.
Dlaczego warto wybrać garnki emaliowane?
Garnki emaliowane były bardzo popularne w naszym kraju za czasów naszych babć. Charakteryzuje je duża trwałość i wytrzymałość, dlatego też często przekazywane były z pokolenia na pokolenie i co niektórym służą aż do dnia dzisiejszego. Moda na emalię jednak powraca i staje się coraz popularniejsza wśród dzisiejszych konsumentów. Ludzie lubią powracać do tradycji i stawiać na produkty wysokiej jakości, a takie są właśnie garnki emaliowane. Dlatego też dokładamy wszelkich starań, aby nie zabrakło ich na naszym rynku. Podamy Wam jeszcze kilka powodów dla których warto rozważyć zakup garnków emaliowanych:
- Emalia to rodzaj szkliwa, które nie zawiera metali ciężkich ani innych szkodliwych substancji, dlatego też nie ma ryzyka, że niepożądane składniki przedostaną się do przygotowywanego jedzenia.
- Garnki emaliowane dobrze przewodzą ciepło, co przyczynia się do równomiernego gotowania potraw.
- Są odporne na działania kwasów, więc przygotujemy w nich każdy posiłek. Ponadto emalia jest nieporowatą powierzchnią, co utrudnia rozwój bakterii.
- Garnki emaliowane są teraz produkowane z myślą o współczesnych konsumentach, dostępne są w przeróżnych wzorach, rozmiarach oraz kolorach, dlatego też każdy znajdzie odpowiedni dla siebie, pasujący do nowoczesnego wystroju kuchni.
- Garnki emaliowane są bardziej ekologiczne w porównaniu do innych materiałów, ponieważ emalia nie uwalnia toksycznych substancji podczas produkcji.
Czy garnki emaliowane są szkodliwe?
Często spotykamy się z pytaniami i wątpliwościami odnośnie tego, czy garnki emaliowane nie są przypadkiem szkodliwe dla naszego zdrowia. Rozumiemy te pytania i mamy świadomość, że nie każdy ma pojęcie o emalii, dlatego już rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Garnki emaliowane, jeśli są produkowane prawidłowo i zgodnie z odpowiednimi standardami są jak najbardziej bezpieczne dla zdrowia. Emalia to rodzaj szkliwa, które nie zawiera metali ciężkich, ani innych szkodliwych substancji. Ważne jest jednak zwrócenie uwagi na to, czy powierzchnia garnka nie jest pęknięta lub uszkodzona i czy nie dojdzie do kontaktu z bazowym metalem, który może być szkodliwy dla żywności. Co ważne, kropka w garnku to nie jest wadą, ważne jest czy w danym miejscu występuje rdza, jeśli nie ma rdzy, to garnek nadaje się do bezpiecznego użytkowania. Ponadto warto wybierać garnki renomowanych producentów, aby mieć gwarancję najwyższej jakości. Właśnie takie naczynia znajdziecie w naszym sklepie.
Podsumowując, garnki emaliowane będą doskonałym wyborem dla osób ceniących sobie zdrowie, funkcjonalność oraz wysoką jakość produktu.