Jak wybrać serwis obiadowy? Co musi znajdować się w serwisie?

W każdym domu musi znaleźć się zastawa obiadowa na co dzień i od święta. Szczególnie w przypadku uroczystych wydarzeń, takich jak oficjalne obiady czy świąteczne spotkania z rodziną zastawa stołowa jest niezbędna. Jaki serwis obiadowy powinniśmy wybrać, by służył przez lata i co powinien taki serwis zawierać? 

Dla ilu osób zastawa stołowa?

Zastawę stołową możesz zakupić dla 4, 6 lub nawet 12 osób. Wybór oczywiście zależy od Twoich potrzeb. Aby wybrać najlepszy serwis obiadowy, zastanów się ile maksymalnie osób masz szansę gościć. Wersja dla 4 osób to zastawa rodzinna (rodzice + dzieci), dla 6 przyda się w większym gronie rodzinnym lub znajomych. Jeśli jednak planujesz wydawać kiedyś duże przyjęcia – na przykład zapraszać gości na obiad świąteczny – wówczas koniecznie wybierz zastawę dla 12 osób. Teraz tego nie planujesz? Zastanów się, co będzie np. za 5 lat. Lepiej kupić zestaw większy, niż mniejszy.

Co powinien zawierać serwis obiadowy?

Komplet obiadowy obowiązkowo musi zawierać następujące elementy:

  • Talerze obiadowe płaskie,
  • Talerze głębokie
  • Talerze deserowe
  • Komplet naczyń
  • Miski ceramiczne, wazy na zupę, sosjerki.

Uniwersalny serwis nie może się też obyć bez takich elementów, jak dzbanek i filiżanki do herbaty, filiżanka espresso czy kubki. Salaterki czy naczynia do zapiekania również czasem wchodzą w skład serwisu obiadowego.

Serwis obiadowy – jak wybrać?

Zastanawiając się nad tym, jaki serwis obiadowy wybrać, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na rodzaj materiału. Może to być szkło hartowane, czy też ceramika, np. fajans lub kamionka (z dodatkiem piasku kwarcowego). Bardzo popularne rozwiązanie to też porcelanowy serwis obiadowy. Jego zaletą jest duża elegancja, ale porcelana bywa niezwykle krucha i niestety jest mała szansa, że za wiele lat od zakupu taki zestaw obiadowy przetrwa w jednym kawałku.

Ceramika natomiast cechuje się dużą większą wytrwałością, jest równie piękna (jeśli nie piękniejsza!) co porcelana, a dodatkowo w naszym kraju istnieje wspaniała tradycja wytwarzania pięknych ceramicznych naczyń. Wciąż znajdują one swoich zwolenników, czego dowodem jest fakt, że polska ceramika wytwarzana w zakładach 50 czy 60 lat temu wciąż jest niezwykle droga i poszukiwana przez kolekcjonerów i amatorów ówczesnego wzornictwa.

Do takich właśnie tradycji nawiązuje Manufaktura w Bolesławcu. Wyroby tej marki to ręcznie zdobione metodą stempelkową, przepiękne naczynia powstałe z kamionki. Sprawdź koniecznie zastawy stołowe i kolekcje tradycyjne i nowoczesne – jeśli jesteś fanem porcelanowych dzieł sztuki, Manufaktura w Bolesławcu to z pewnością miejsce dla Ciebie.

Jak wybrać serwis obiadowy? Co musi znajdować się w serwisie?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here