Strona głównaGastronomiaEkspresy kolbowe czy automatyczne – które lepsze do kawiarni?

Ekspresy kolbowe czy automatyczne – które lepsze do kawiarni?

Ekspresy kolbowe i automatyczne, choć oba należą do grupy ekspresów ciśnieniowych, już po samym wyglądzie wskazują, jak bardzo się różnią. Planujesz zakup ekspresu do swojej kawiarni i nie wiesz, które z tych urządzeń wybrać? Czytaj dalej, a na pewno znajdziesz odpowiedź.

Podsumowanie:

  • Ekspresy kolbowe (www.tchibo-coffeeservice.pl) i automatyczne należą do grona ekspresów ciśnieniowych. Mimo to różnią się wieloma cechami i wynikającymi z tego funkcjami. Z tego powodu sprawdzają się w zupełnie innych miejscach.
  • Ekspresy kolbowe uznaje się za manualne, przeznaczone do kawiarni, w której pracuje specjalista potrafiący takie urządzenie obsłużyć i kawiarni, której model biznesowy opiera się na wyjątkowej kawie i propagowaniu wręcz całej kultury jej picia.
  • Ekspresy automatyczne działają szybko i są łatwe w obsłudze, a przygotowywana przez nie kawa ma powtarzalny smak. Oferują także duży katalog napojów, w którym niemal każdy znajdzie swoją ulubioną kawę. Z tego powodu pasują do kawiarni, które nie chcą być wyspecjalizowane w kawie, a oferować ją jako jeden z elementów szerszej oferty.

Ekspresy kolbowe i automatyczne – porównanie najważniejszych funkcji

Sposób obsługi i proces parzenia kawy

Ekspres automatyczny wystarczy wyposażyć w niezbędne składniki (kawę, wodę, czasami też mleko) i wskazać, jaką kawę chcesz otrzymać, a urządzenie zrobi wszystko za Ciebie. Każdy niezbędny proces zostanie przeprowadzony wewnątrz ekspresu, a napój trafi prosto do podstawionej filiżanki.

Z ekspresami kolbowymi jest inaczej. Wymagają czynnego udziału baristy, który najpierw musi odmierzyć odpowiednią ilość kawy, zmielić ziarna, przesypać do kolby i umiejętnie ugnieść (nie za mocno i nie za słabo), a na końcu podpiąć kolbę do ekspresu. Dopiero wtedy urządzenie niejako przejmuje pracę, podgrzewając wodę i pod określonym ciśnieniem przepuszcza ją przez kawę, czego ostatecznym efektem jest gorące espresso. Do osoby obsługującej należy też czyszczenie sprzętu, podczas gdy w ekspresie automatycznym masz do czynienia z systemem automatycznego czyszczenia.

Mielenie kawy i spienianie mleka

Ekspres kolbowy wymaga zmielonych wcześniej ziaren, więc konieczne jest albo dokupienie młynka, albo korzystanie z paczkowanej kawy mielonej. Biorąc jednak pod uwagę to, że w kawiarni oczekujemy zazwyczaj najwyższej jakości kawy, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie osobny młynek. Z kolei ekspresy automatyczne wyposażane są w zintegrowany młynek do kawy. Warto jednak zwrócić uwagę na jego jakość oraz czy urządzenie pozwala na regulację stopnia zmielenia.

Jeśli chcesz oferować gościom swojej kawiarni kawy mleczne, Twój ekspres musi posiadać funkcję spieniania mleka.

Ekspresy kolbowe bazują najczęściej na dyszy do ręcznego spieniania, ale ta, jak pewnie się domyślasz, wymaga umiejętności obsługi i dodatkowego czasu, który trzeba na tę czynność zarezerwować.

W ekspresach automatycznych spienianie mleka przebiega szybciej i łatwiej. Urządzenie pobiera świeże mleko z kartonu, butelki, szklanki lub innego pojemnika i bazując na technologii spieniania przygotowuje puszystą piankę. Wiele profesjonalnych ekspresów automatycznych wyposażonych jest dodatkowo w automatyczne systemy czyszczenia. Dzięki temu wystarczy nacisnąć jeden przycisk, by z części urządzenia, przez które prowadzone jest mleko zostały usunięte resztki nabiału i osady.

To który ekspres sprawdzi się lepiej w kawiarni?

To zależy od tego, jaki masz pomysł na swój lokal.

Ekspresy kolbowe umożliwiają przygotowanie wyjątkowej i pysznej kawy, zwłaszcza jeśli są obsługiwane przez profesjonalistę. Ale właśnie, trzeba mieć w swoim zespole baristę lub zatrudnić takiego specjalistę, który będzie potrafił „wyciągnąć” z urządzenia to, co najlepsze. Taki ekspres wymaga też czasu na obsługę, a to oznacza, że sprawdzi się lepiej w kameralnych, mocno wyspecjalizowanych kawiarniach.

Ekspres automatyczny oferuje szybkość i łatwość obsługi. Większość modeli daje dostęp do wielu rodzajów kaw, w tym klasycznych, a także deserowych i mlecznych, oczywiście jeśli urządzenie posiada system spieniania mleka. Ekspres zapamiętuje ustawione parametry, a uzyskana z jego pomocą kawa ma powtarzalny smak, co daje gwarancję, że każda osoba obsługująca urządzenie, uzyska powtarzalną jakość wydawanego napoju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read