Wino deserowe to inaczej wino słodkie, podawane najczęściej do ciast i deserów. Najważniejsza z zasad harmonii jedzenia i wina głosi, że jedzenie nie powinno być słodsze niż wino. Natomiast wino musi być co najmniej tak słodkie, jak posiłek. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego, w którym Vin de dessert oznacza właśnie wino konsumowane do deseru. Zazwyczaj cechuje się wysoką zawartością alkoholu – 14-22% i dużą słodyczą. Jak uzyskuje się słodki smak win deserowych? Czytaj dalej i dowiedz się więcej.
Jak powstaje wino deserowe?
Istnieją trzy metody wytwarzania win deserowych. Najbardziej popularną jest produkowanie ich z bardzo dojrzałych, wręcz przejrzałych winogron. Późny zbiór (tzw. late harvest) owoców, sprawia, że wytwarzają one tak dużo cukru, iż wykazują wysoki poziom słodyczy nawet po fermentacji. Drugą metodą, stosowaną szczególnie w przypadku wysokojakościowych win, jest oczekiwanie na zakażenie winogron szarą, szlachetną pleśnią. Proces ten nazywany jest botrytyzacją. Skórka owoców staje się wówczas porowata, woda odparowuje, dzięki czemu inne składniki, w tym słodycz, są silnie skoncentrowane. Trzecią metodą uzyskiwania słodkiego smaku jest rzadkie wino lodowe. Owoce pozostawia się niezebrane do końca roku, w oczekiwaniu na przymrozki. Następnie zamarznięte winogrona są zbierane i wyciskane jeszcze przed rozmarznięciem.
Wino deserowe – z czym podawać?
Najlepszym towarzystwem dla win deserowych są ciasta, lody, kremy, budynie, a także kawa. Słodki smak wina sprawdzi się jednak nie tylko w połączeniu z deserami i innymi przysmakami. Wino deserowe pasuje również doskonale do serów o wyjątkowo intensywnym smaku. Świetnym towarzystwem są dla niego sery pleśniowe, takie jak Roquefort czy Stilton. Słodycz wina idealnie łagodzi ich słony smak.
Jak serwować wino deserowe?
Wino słodkie należy schłodzić przed podaniem, ponieważ powinno się je serwować w temperaturze 12-20°C. Najlepiej podawać je w kieliszkach do wina wytrawnego. Decydując się na zakup wina deserowego, warto wybierać je do konkretnego posiłku lub z myślą o powolnej konsumpcji. Ze względu na niezwykle słodki smak, zazwyczaj serwuje się jeden kieliszek.
Czy wino deserowe jest kaloryczne?
Ze względu na wysoką zawartość cukru wino deserowe nie należy oczywiście do napojów odpowiednich dla osób na diecie. Już 100 ml wina deserowego zawiera 160 kalorii. Dla porównania identyczna porcja wina musującego to jedynie 71 kcal.