Strona głównaDodatkiHerbaty świata w przepisach kulinarnych

Herbaty świata w przepisach kulinarnych

Wszystkim nam herbata znana jest jako popularny gorący napój. Prawdziwi herbaciani koneserzy i smakosze zaznajomieni są także z wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, jakie niosą ze sobą różne herbaty świata.

Herbaty inaczej, czyli herbaty świata w przepisach kulinarnych

Warto wiedzieć, że zielona herbata oczyszcza organizm i wspomaga metabolizm. Czarna herbata pobudza układ nerwowy oraz wspomaga procesy myślowe. Z kolei herbata czerwona z kolei obniża cholesterol i korzystnie działa na pamięć. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, że oprócz picia herbaty możemy wykorzystywać ją jako składnik potraw kulinarnych. Przekonaj się, w jaki sposób możesz ciekawie urozmaicić swoją kuchnię o herbaty świata, których do tej pory używałeś w zupełnie innym kontekście!

Sosy wytrawne na bazie herbaty

Czerwona herbata, często mylnie określana jako rooibos, swoim słodkawym, korzennym smakiem zachwyca wielu wielbicieli herbacianych napojów. Nie jest to jednak jej jedyne przeznaczenie! Okazuje się bowiem, że świetnie sprawdza się ona także jako baza sosów do mięs, na przykład wieprzowiny lub wołowiny. Wystarczy zaparzyć herbatę dokładnie w ten sam sposób, jak robimy to przed jej wypiciem. Następnie połączyć z innymi składnikami według instrukcji wybranego przepisu. Dzięki temu nasza potrawa nabierze niepowtarzalnego, korzennego smaku i aromatu!

Podobnym pomysłem jest także sos śmietanowy na bazie herbaty Earl Grey. W tym przypadku należy zagotować śmietanę według instrukcji w przepisie, a herbatę zaparzyć już bezpośrednio w niej. 

Idealna baza do sosów to również herbata matcha, powstała ze sproszkowanych liści herbaty zielonej. Ma charakterystyczny posmak, szerokie zastosowanie kulinarne oraz ogrom właściwości prozdrowotnych. Dlatego robi się ostatnio coraz bardziej popularna. Aby wykonać sos na bazie matchy należy po prostu dodać około jedną łyżkę stołową proszku, rozmieszaną z gorącą wodą w odpowiednich proporcjach do innych składników potrzebnych do Twojego sosu. Zagwarantuje to oryginalny i niepowtarzalny smak potrawy.

Herbaciane liście jako dekoracja i składnik potrawy

Okazuje się, że podpieczone liście herbaty w piekarniku mogą nadać potrawie silnego, charakterystycznego aromatu i posmaku. Ten sposób wykorzystuje się do dań mięsnych oraz rybnych. Liście herbaty powinny wylądować w piecu nieco wcześniej, kilka minut przed daniem głównym. Dopiero gdy zauważymy, że zaczęły się delikatnie dymić, dokładamy kawałki mięsa lub ryby.

Oprócz tego herbaciane liście mogą służyć jako ciekawa i kreatywna dekoracja różnego rodzaju potraw, warto więc wykorzystać je również w tym celu!

Desery z nutą herbaty

Wróćmy znów do matchy, która dzięki swojej wszechstronności doskonale nadaje się nie tylko do dań wytrawnych, ale również słodkich i deserowych. Popularnym deserem stają się przykładowo zielone lody na bazie herbaty matcha. Sproszkowana zielona herbata jest w stanie ciekawie przełamać słodycz pozostałych składników. Wzbogaca lody nie tylko o piękny zielony kolor, ale również interesujący smak. Matchę wystarczy zalać gorącym mlekiem w odpowiednich proporcjach, a następnie połączyć z innymi składnikami według instrukcji. Ten rodzaj herbaty świetnie sprawdzi się również jako baza pod różnego rodzaju napoje mleczne i koktajle.

Bardzo ciekawym pomysłem na deser, który z pewnością zachwyci gości, jest także herbaciana panna cotta z ulubionym sosem. Przygotowujemy ją dokładnie według zwykłego przepisu na panna cottę, z tym jednym wyjątkiem, że dodajemy do gotującej się śmietanki wybraną herbatę. Idealnym kandydatem będzie tu przykładowo masala chai – indyjska wersja herbaty połączonej z aromatycznymi przyprawami orientalnymi. Ten oryginalny dodatek nada naszemu deserowi wyjątkowego i bardzo smacznego charakteru!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read