Strona głównaGastronomiaCo robi pomoc kuchenna?

Co robi pomoc kuchenna?

Pomoc kucharza zapewnia mu wsparcie w trakcie przygotowywania dań i deserów oraz zajmuje się porządkami w punkcie gastronomicznym. Pracę w tym charakterze najczęściej wykonują studenci i uczniowie szkół gastronomicznych. Sprawdź, czym zajmuje się pomoc kuchenna i dowiedz się, czym powinna charakteryzować się osoba aplikująca na to stanowisko.

Czym zajmuje się pomoc kuchenna?

Pomocnik kucharza wykonuje zróżnicowane zadania. Zakres obowiązków dotyczy przygotowywania zarówno posiłków, jak i miejsca pracy. Zajęcia zawodowe sprowadzają się do zapewnienia dogodnych warunków na stanowiskach szefom kuchni oraz innym kucharzom i udzielania im doraźnej pomocy.

Współudział w przygotowywaniu posiłków

Głównym zadaniem pomocników jest obrabianie produktów niezbędnych do tworzenia potraw i deserów. Może być to np.: rozbiór i krojenie mięsa czy mycie, obieranie, szatkowanie i siekanie owoców lub warzyw. Czynnością wykonywaną przez pomocnika może być również porcjowanie i dekorowanie przyrządzonych przez kucharza dań. W zakresie obowiązków znajduje się także zabezpieczanie półproduktów, surowców i potraw przed zepsuciem. Pomoc kuchenna może także zaproponować innowacyjne przepisy i wdrażać je z pomocą kucharza w celu urozmaicenia dotychczasowego menu.

Dbanie o porządek w miejscu pracy

Obowiązkiem pomocników jest także utrzymanie porządku w kuchni i na zapleczu. Należy regularnie czyścić sprzęt wykorzystywany do przygotowywania potraw, sprzątać blaty i myć podłogi. Konieczne jest także zmywanie naczyń oraz uzupełnianie środków czystości.

Obowiązki zawsze należy wykonywać, przestrzegając procedur i zasad sanitarnych. Wszystkie osoby pracujące w kuchni – zarówno kucharze, jak i ich pomocnicy – powinni zachowywać standardy BHP i prezentować się nienagannie. Najwyżej jakości odzież kucharska gwarantuje bezpieczną, komfortową pracę. Ubrania pomocy kuchennej powinny być plamoodporne i wytrzymałe na pranie w wysokich temperaturach.

Pomoc kuchenna – wymagania

Profesjonaliści w tej dziedzinie wyróżniają się fascynacją światem gastronomii, którą zarażają innych. Pożądane cechy charakteru to m.in.: samodzielność, zaangażowanie i kreatywność. Przydatna okaże się także umiejętność pracy w zespole i wysoka kultura osobista. Świetnie sprawdzi się dokładność, która pozwoli na sumienne wykonywanie zadań. Praca na tym stanowisku wymaga wykonywania wielu czynności w jednym czasie, dlatego dobrze widziana jest również podzielna uwaga. Sklep internetowy Tedmar posiada szeroką ofertę ubrań i akcesoriów, które wpłyną korzystnie na swobodę i wygodę pracy pomocnika kucharza.

Osoby aplikujące na to stanowisko często posiadają wykształcenie kierunkowe, np. tytuł technika żywienia i doświadczenie w branży usług gastronomicznych. Praca w gastronomii ze względu na kontakt z żywnością wymaga posiadania aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej, która potwierdzi brak chorób zakaźnych.

Pomocnik kucharza – jakie możliwości daje ta praca?

Profesja pomocnika kucharza jest pierwszym etapem w ścieżce zawodowej osób, wiążących przyszłość z branżą gastronomiczną. Nie brakuje chętnych do tej pracy, ponieważ jest ona satysfakcjonująca, ale i wymagająca jednocześnie. Do rzetelnego wykonywania obowiązków z pewnością motywuje możliwość awansu na stanowisko kucharza. Uczciwe i dobre wynagrodzenie zachęca do rzetelnej pracy i rekompensuje włożony trud. Wysokość zarobków jest uzależniona przede wszystkim od wykształcenia i posiadanego doświadczenia. Największe płace są gwarantowane w dużych restauracjach i hotelowej gastronomii w większych miastach.

Pomoc kuchenna może znaleźć zatrudnienie w restauracjach, pubach, niewielkich lokalach gastronomicznych czy firmach cateringowych. Może pracować także w zajazdach, hotelach, pensjonatach z ofertą żywieniową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read