Strona głównaDodatkiGreckie wina, jakich dotąd nie znałeś — odkryj tajemnicę tych najlepszych!

Greckie wina, jakich dotąd nie znałeś — odkryj tajemnicę tych najlepszych!

Szukając wybornych i wyrazistych win, nie sposób pominąć greckie specjały. Wyspa Samos słynie z produkcji win słodkich. Wina wytrawne to region Nemea, Mantinia, wyspa Santorini. Co łączy wyroby pochodzące z Grecji? Po jakie wina warto sięgnąć, by poczuć klimat greckich wysp? Poniżej przedstawiamy małe podsumowanie najbardziej popularnych trunków na bazie owoców!

Fenomen greckich win

Ten, kto miał to szczęście i zwiedził Grecję, wie, dlaczego greckie wina są tak cenione. Cóż, nie zawsze tak było. Jednak w ostatnich dziesięcioleciach nastąpił zwrot akcji, czyli grecki renesans w dziedzinie winiarstwa. Na początku prym wiodły nieduże winiarnie. Z biegiem czasu małe punkty znacznie się rozrosły. Dziś Grecja może poszczycić się nowoczesną technologią produkcji swojego wina. W tym kraju znajdziemy też wielu specjalistów — winiarzy i entuzjastów tematu. Z czego wynika ten fenomen? Greckie wina odgrywają istotną rolę w winiarskim świecie. Nie da się ukryć, że głównie za sprawą ich różnorodności i wyjątkowego, orzeźwiającego smaku.

Dlaczego warto spróbować?

Zaczynając przygodę z greckim winiarstwem, niezbędne jest zapoznanie się z kwintesencją tutejszych wyrobów. Czerwone i białe wina powstają w miejscowych odmian winogron. Dlatego ich smak i aromat jest tak niepowtarzalny i wyjątkowy. Grecja prezentuje szereg oryginalnych produktów z antycznych szczepów. W obliczu masowości produkcji tego typu rozwiązania są więc szczególnie cenne! Z tego powodu warto szukać specjałów, chociażby w sprzedaży internetowej. Wyborne gatunki win greckich oferuje między chociażby sklep iGrek24.

Flagowe greckie wina warte Twojej uwagi

Na samym początku greckich specjałów wymienimy Retsinę. To typowa specjalność Greków, którą niewątpliwie się szczycą. Ma specyficzny żywiczny smak i aromat, które pochodzą z żywicy sosny alpejskiej. To wino wytwarza się w regionie Attyki. Pochodzi z winogron z gatunku Assyrtiko lub Savatiano. Ten rodzaj jest serwowany odpowiednio schłodzony do 8-10 stopni Celsjusza. Idealnie sprawdzi się do przekąsek.

Kolejnym popularnym winem jest Agiorgitiko. Jest to czerwone wino wytrawne pochodzące z regionu Nemea na Peloponezie. Czerwony szczep daje delikatne, owocowe wyroby, które mają zdolność do długiego dojrzewania. W winach można wyczuć czarną porzeczkę, śliwki, a także cynamon i inne przyprawy. Ten typ jest zdecydowanie uniwersalny — nadaje się do lekkich i ciężkich win.

Nie można zapomnieć o słynnym Moschofilero. Ta biała odmiana wybornie pachnie różą i fiołkami z domieszką przypraw. Produkowane wina są orzeźwiające i wybornie smakują w zestawie z owocami morza, białymi sosami i sałatkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read