Strona głównaPolecaneNietypowy napój w postaci bubble tea

Nietypowy napój w postaci bubble tea

Macie ochotę na pyszny napój na bazie herbaty? Może najwyższy czas spróbować bubble tea!

Mogłoby się wydawać, że herbata bąbelkowa nie jest niczym innym jak po prostu napojem gazowanym, ale chodzi tutaj o coś zupełnie innego. Kluczowym składnikiem w takiej herbacie są kulki z tapioki, które zwiększają swoją objętość, gdy zostaną umieszczone w płynie. W zależności od tego, co zostanie dodane do bubble tea, może być ona drinkiem, koktajlem czy nawet deserem.

Herbata w nieco innym wydaniu

Herbata bąbelkowa nie jest żadną nowością, bo pojawiła się już kilkadziesiąt lat temu. Powstała przez połączenie naparu herbacianego z kulkami tapioki, mlekiem i kostkami lodu. Tapioka jest pozyskiwana z ze słodkiej bulwy rośliny maniok, składa się przede wszystkim z węglowodanów. Ma ona szerokie zastosowanie w kuchni – służy jako naturalny zagęstnik do sosów czy zup, składnik ciast itd. Najczęściej tapioka występuje już w wersji drobno zmielonej, ale można też kupić ją w formie kulek, po czym wykorzystać do zrobienia bubble tea.

Z jakiego gatunku herbaty można przyrządzić bubble tea?

Herbata bąbelkowa może smakować różnie, w zależności od tego co jest jej bazą. Wystrzegać powinno się herbat ekspresowych, które zawierają najczęściej zmielone kawałki całych rośliny, bardzo niewiele jest w nich liści herbaty. Do przygotowania bubble tea warto używać herbaty liściastej, aby uzyskać nie tylko nieprzeciętne walory smakowo-zapachowe, ale też móc skorzystać z cennych właściwości naparu. Aromaty owocowe i drzewne są wyczuwalne w herbacie Oolng. Z kolei cierpki aromat i głęboki smak zapewni herbata czarna. Herbata bąbelkowa może posiadać działanie prozdrowotne, jeśli bazą będzie green tea.

Co może zawierać herbata bąbelkowa?

Klasyczną wersję bubble tea można przygotować z mleka, herbaty, miodu i ugotowanych kulek tapioki. Miłośnicy słodkiego smaku mogą dodać sok owocowy i dowolne owoce. Wystarczy wrzucić kulki tapioki do wrzątku, po czym gotować przez kwadrans i pozostawić w wodze na kolejne 15 minut. W międzyczasie należy zaparzyć herbatę i pozostawić ją do przestygnięcia. Odcedzone kulki tapioki i owoce można przełożyć do szklanki, po czym zalać je naparem do dwóch trzecich wysokości i na koniec uzupełnić sokiem owocowym. Można też dodać kilka kostek lodu, co będzie świetną opcją przede wszystkim latem, gdy szuka się czegoś orzeźwiającego do picia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read