Czarna czy z mlekiem? Okazuje się, że w Polsce mamy mnóstwo smakoszy kawy z dodatkiem mleka. 47% Polaków pije właśnie kawę z mlekiem. Z pewnością często jest to popularna w naszym kraju „parzona” (czyli po prostu zmielone ziarna zalane wrzątkiem) lub rozpuszczalna. Jednak coraz więcej osób decyduje się na domowy ekspres lub pije kawy w kawiarni. W związku z tym rośnie popularność takich kaw, jak cappuccino czy latte. Czym one właściwie się od siebie różnią? Sprawdźmy!
Nazwa „cappuccino” pochodzi od koloru habitu zakonu braci kapucynów. Nie jest to jednak zwykła kawa z mlekiem. Sekret polega na użyciu gorącego i spienionego mleka w odpowiednich proporcjach z kawą typu espresso. Proporcje to 1:1:1. Jednej porcji kawy odpowiadają takie same porcje gorącego i spienionego mleka. Do zaparzenia aromatycznego espresso należy użyć ekspresu ciśnieniowego. Wbrew powszechnie panującej opinii, że nazwa espresso pochodzi od ekspresu, prawda jest inna. Słowo to wzięło się od włoskiego „espressivo”, co znaczy „wyrazisty”. Kawową esencję łączymy z mlekiem i uzyskujemy popularny napój.
Latte to również mleczna kawa. Od cappuccino na pierwszy rzut oka różni ją przede wszystkim wygląd. Pięknie oddzielone trzy warstwy to jej znak rozpoznawczy. Od cappuccino wyróżnia ją proporcja. Tym razem będzie to 2:4:1, czyli dwie porcje espresso, cztery porcje gorącego mleka i jedna porcja mlecznej pianki (spienionego mleka). Podawana zwyczajowo w specjalnej wysokiej, prześwitującej szklance, która uwydatnia jej walory estetyczne, w odróżnieniu od cappuccino podawanego w dużej filiżance. „Latte” to po włosku „mleko”. Jest to bardzo mleczna, słaba kawa. Włosi często popijają nią posiłki. Szeroką rozpoznawalność dały jej współczesne wytwory kultury, jak popularne filmy i seriale, których bohaterowie pijają latte. Sieciowe kawiarnie wprowadzają sezonowe smaki uzupełniane słodkimi syropami o przeróżnych smakach. Od owocowych nut latem po cynamonowe aromaty kojarzące się ze świąteczną, zimową atmosferą.
A Wy którą z tych kaw pijacie częściej? Jesteście fanami słabszego i większego latte czy może bardziej esencjonalnego cappuccino? Lubicie połączenie kawy z syropami smakowymi czy uważacie, że ten trend przechodzi do lamusa? Pijacie kawę czarną czy z mlekiem? Niezależnie od gustu, pamiętajcie, że warto próbować nowych smaków i odkrywać bogactwo kawowego świata.