Wybór zastawy stołowej do restauracji wydaje się być drobnostką w obliczu urządzania całego lokalu i jego zaplecza. Warto jednak pamiętać, że ma ona ogromne znaczenie dla komfortu gości oraz estetyki podawanych potraw. Na co zwrócić uwagę, poszukując idealnych talerzy, misek oraz innych elementów zastawy? Podpowiadamy!
Zastawa stołowa w restauracji będzie często eksploatowana, poddawana myciu w wysokich temperaturach i suszona. Musi odznaczać się wysoką jakością, odpowiednim rozmiarem i modnym designem.
Przede wszystkim wysoka jakość zastawy
Pamiętajmy, że zastawa stołowa w restauracji każdego dnia będzie służyć kilkudziesięciu gościom co oznacza, że wielokrotnie będzie poddawana wyparzaniu i myciu z użyciem profesjonalnej, bardzo silnej chemii. Dlatego też powinna być niezwykle wytrzymała. Co wybierać? Przede wszystkim porcelanę gastronomiczną, która jest grubsza od talerzy, z których korzystamy w naszych domach. Niezwykle ważne jest również to, by zastawa stołowa, którą wybierzemy była odporna na szoki termiczne oraz posiadała powłokę, dzięki której nie będzie zarysowywać się i wyszczerbiać.
W przypadku elementów zastawy stołowej wykonanych ze szkła stawiajmy przede wszystkim na wyroby z nieco grubszego surowca hartowanego jednak pamiętajmy, że zbyt masywne sprawi, że szklanki i inne elementy będą ciężkie, a przy tym niezbyt estetyczne. Znacznie lepiej jest postawić na szkło, które wyposażone jest we wzmocnienia krawędzi.
Funkcjonalność naczyń
Wysoka jakość materiałów to nie wszystko. Zastawa stołowa w restauracji musi pomagać w efektywnej, szybkiej pracy. Dlatego powinna być łatwa w utrzymaniu czystości. Lepiej więc stawiać na wyroby gładkie, które pozbawione są żłobień i wypustek. Powinniśmy również unikać kolorowej zastawy, ponieważ zawarte w niej barwniki mogą wypłukiwać się i blaknąć pod wpływem częstego mycia oraz profesjonalnych środków czystości. Jednolite tło pozwala efektownie wyeksponować każde danie główne, deser oraz przystawkę.
Stylistyka zastawy stołowej
Zasada wyboru zastawy stołowej do lokalu gastronomicznego jest bardzo prosta. Wszystkie jej elementy powinny być spójne z wystrojem sali oraz charakterem restauracji, którą zamierzamy prowadzić. I tak, w nowoczesnych i industrialnych obiektach doskonale sprawdzi się zastawa o minimalistycznym, designerskim wzornictwie. Postawmy na prostotę kolorystyki, nie bójmy się jednak np. kwadratowych talerzy w kolorze czarnym.
W restauracjach w stylu rustykalnym możemy stawiać na drewno (np. praktyczne deseczki) i gliniane wyroby, zaś w obiektach o klasycznym wystroju najlepiej sprawdzi się prosta, biała porcelana i okrągłe talerze.