Strona głównaDesery i ciastaPrzepis na naleśniki - jak zrobić ciasto na naleśniki?

Przepis na naleśniki – jak zrobić ciasto na naleśniki?

Kto nie zna naleśników? Mączne ciasto podbiło serce wielu Polaków. Na stołach znajdują się w najróżniejszych wersjach smakowych, a nawet kolorystycznych. Do przygotowania podstawowego ciasta potrzebne są zaledwie 4 składniki. Jakie?

Tajemnicą udanego ciasta naleśnikowego są niezmienne od lat proporcje. Podstawowe ciasto wykonywane jest z:

  • mąki,
  • mleka,
  • wody,
  • jajek.

Powstały rozczyn doprawiamy solą lub cukrem. Aby ciasto się udało należy na każdy kilogram mąki odmierzyć po jednym litrze wody i mleka. Jajek dajemy średnio po 5 na kilogram mąki – w zależności od wielkości.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

Prostym rozwiązaniem jest dodanie oleju do ciasta. Istotne jest również, aby patelnia przed smażeniem została dobrze nagrzana, ale nie przegrzana. Przed pierwszym smażeniem można spryskać lub przesmarować ją delikatnie tłuszczem.

Kolejnym czynnikiem jest jakość patelni. Istnieją sprzęty specjalnie przeznaczone do naleśników tak z powłoką teflonową, jak i ceramiczne. Naleśniki można z powodzeniem smażyć również na zwykłych patelniach. Każde rozwiązanie będzie dobre, o ile powłoka patelni nie będzie uszkodzona.

Co jeszcze dodać do ciasta?

Aby ciasto było pulchniejsze wystarczy dodać wodę gazowaną, sodę albo proszek do pieczenia. Dla zmiany koloru można dodać szpinak (zielony kolor), koncentrat z buraka (czerwony) czy atrament z kałamarnicy (czarny).

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Do wykonania podstawowego ciasta naleśnikowego potrzebujemy:

  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 l wody,
  • 0,5 kg mąki,
  • 3 jaja średniej wielkości,
  • sól
  • tłuszcz do smażenia.

Proces wykonania przedstawia się następująco:

  1. Wszystkie składniki mieszamy razem za pomocą blendera lub miksera.
  2. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy tłuszczem (olej, smalec lub inny ulubiony do smażenia).
  3. Wylewamy część ciasta na środek i ruchem ósemkowym rozprowadzamy po całej patelni.
  4. Smażymy z jednej strony do momentu, kiedy nie będzie widać surowego ciasta i obracamy naleśnika na drugą stronę.
  5. Krótko smażymy i zdejmujemy naleśnika. Powtarzamy czynności 3-4 do zakończenia ciasta.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read