Doskonałe połączenie smaku i cennych wartości odżywczych w jednym produkcie? Sięgając po masło z orzechów laskowych, szybko przekonasz się, że to możliwe, zwłaszcza że ten produkt to niezawodny sposób na wzbogacenie smaku innych potraw. Nie wiesz, jak je wykorzystać? Przygotowaliśmy naprawdę smaczne inspiracje!
Masło z orzechów laskowych jest idealne na śniadanie i nie tylko
Chociaż masło z orzechów laskowych możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najlepiej sprawdza się jako składnik śniadania. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że dostarcza solidnej dawki pozytywnej energii. Poza tym – doskonale łączy się z owsianką, jaglanką i naleśnikiem, pasuje do omletów i wyraźnie wzbogaca smak koktajli. Pastę orzechową warto zestawić również ze słodkim dżemem albo – wykorzystać, smarując tosty lub… przygotowując obiad.
Nie potrafisz wyobrazić sobie makaronu w towarzystwie orzechów laskowych? Na szczęście nie musisz – wystarczy zastąpić je pastą orzechową, a następnie połączyć z mlekiem kokosowym i przyprawami. Taki sos doskonale pasuje do delikatnego kurczaka i tagliatelle albo penne.
Masło z orzechów laskowych to także pomysł na smaczny deser – zwłaszcza jako składnik kremu do ciasta albo samodzielne nadzienie. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do shake’ów i lodów.
Ciekawym pomysłem może okazać się domowy baton. Jak go zrobić? Przekrojonego wzdłuż banana posmaruj masłem z orzechów laskowych, a następnie tę część zanurz w posiekanych bakaliach. Całość oblej gorzką czekoladą i schładzaj przez około 3 godziny.
Najlepszy smak zapewni Ci najlepsze masło – jak je wybrać?
Sukces w kuchni zależy nie tylko od Twoich zdolności kulinarnych. Ogromne znaczenie ma także jakość wykorzystywanych produktów. Sięgając po masło z orzechów laskowych, warto kupić je w sprawdzonym miejscu, np. w sklepie Naturalny Olej – wówczas będziesz miał pewność, że pasta nie zawiera żadnych dodatkowych składników, na przykład cukrów albo soli.
Orzechy laskowe to jedne z najbardziej wartościowych bakalii
To nie mit! Orzechy laskowe, a zatem również pasta z orzechów laskowych to solidna porcja nie tylko energii, ale także – zdrowia. Co o tym decyduje?
Korzystny skład, czyli niemal 60% zawartości kwasów tłuszczowych, pozwalających na skuteczną walkę z cholesterolem LDL, a także – przeważająca ilość kwasu oleinowego, charakteryzującego się działaniem przeciwnowotworowym. Warto wiedzieć, że urozmaicając śniadania, obiady i przekąski, nie tylko odkrywasz nowe połączenia smakowe, ale także – opóźniasz naturalne procesy starzenia się skóry.