Praktyczne urządzenia do kuchni w lokalu gastronomicznym

Urządzenia i koszty wyposażenia kuchni zależą w dużym stopniu od rodzaju lokalu, jaki planujesz prowadzić. Warto już wcześniej zastanowić się nad listą zakupów, gdyż zwykle wiąże się ona ze sporym wydatkiem. Są też urządzenia typu must have, które przydadzą się w każdej restauracji, barze, stołówce itd. Poniżej kilka z nich.

Jeśli planujesz otworzyć dowolny lokal gastronomiczny, musisz przygotować odpowiedni plan działania oraz listę zakupów. Wybrane urządzenia należy dopasować do jego wielkości, przeznaczenia oraz proponowanej oferty. Są jednak urządzenia, które warto mieć w każdym lokalu gastronomicznym – jak np. maszynka do mięsa, chłodziarka, taboret gazowy itd. Poniżej kilka z nich. Wyposażenie wymaga inwestycji w niezawodne produkty.

Maszynka do mięsa – praktyczna pomoc

Maszynka do mięsa może też służyć do innych celów – jest niezwykle funkcjonalnym urządzeniem w małej i dużej gastronomii. W restauracji sprawdzi się efektywna elektryczna maszynka, która jest zaawansowanym wielofunkcyjnym sprzętem. Zmieli nie tylko mięso, ale także inne produkty – np. orzechy, bułkę, kawę, a nawet wyciśnie sok z owoców i szybko poszatkuje wybrane warzywa.

Chłodziarka gastronomiczna – właściwe przechowywanie

Chłodziarka gastronomiczna to jedno z podstawowych urządzeń służących do właściwego przechowywania produktów spożywczych oraz potraw. Do restauracji należy wybrać wysokiej jakości sprzęt chłodniczy, wydajny, solidnie wykonany, o odpowiedniej mocy. Lodówki wyprodukowane z dobrej jakości materiałów będą wytrzymałe i odporne na uszkodzenia związane z ich ciągłą eksploatacją.

Taboret gazowy lub elektryczny – do małej gastronomii

Taboret gazowy lub elektryczny zwykle ma od 1 do 4 palników – można dopasować model do wielkości lokalu gastronomicznego, jego charakteru itd. Są to nowoczesne sprzęty służące do gotowania nawet dużych ilości potraw. Wtedy wykorzystuje się duże naczynia, niewygodne do przenoszenia – taborety będą rozwiązaniem tego problemu, bo posłużą jako przenośne kuchenki. Ze względu na ich mobilność sprawdzają się w firmach cateringowych, na piknikach itd. – wystarczy podłączyć do nich butlę z gazem.

Płyty grillowe – w zgodzie z trendami i oczekiwaniami gości

Dania z grilla stały się niezwykle popularne i są chętnie zamawiane, gdyż są też zdrowsze niż smażone. Z tego też powodu liczne lokale gastronomiczne mają na wyposażeniu płyty grillowe do przygotowywania mięsa, ryb i warzyw. Są one wygodne w użyciu i bardziej uniwersalne niż tradycyjne grille, mogą też zastąpić kuchenkę.

Praktyczne urządzenia do kuchni w lokalu gastronomicznym
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here