Strona głównaDesery i ciastaJak zrobić masło orzechowe? - Przepis na domowe masło z orzechów

Jak zrobić masło orzechowe? – Przepis na domowe masło z orzechów

Masło orzechowe to przysmak kojarzący się z Ameryką i niegdyś trudno dostępny w naszych sklepach, jednak nie musimy ograniczać się tylko do gotowych produktów. Krem z orzechów jest o wiele smaczniejszy, gdy robimy go sami.

Co to jest masło orzechowe i jakie ma właściwości?

Masło orzechowe to po prostu orzechy zmielone tak mocno, że zamieniają się w gładką, tłustą masę. W niektórych przypadkach konieczne jest dodanie oleju, szczypty soli lub substancji słodzącej, jednak najzdrowsze jest czyste.
Masło orzechowe zawiera wszystkie mikroelementy, w jakie bogate były orzechy z których je robimy. Przykładowo, będą to: kwas foliowy, witamina E, witamina B, niacyna, wapń, żelazo, magnez, potas.
Jedząc systematycznie masło orzechowe wspomożemy pracę układu krwionośnego, poprawimy kondycję włosów i paznokci, usprawnimy układ nerwowy i pamięć oraz przyspieszymy spalanie tłuszczów w organizmie.

Przepis na domowe masło orzechowe

Na pewno każdy ma swój ulubiony smak masła orzechowego, zależy to od dodatków, z jakimi miesza się krem. Jedni są amatorami czystego i delikatnie słonego smaku orzechów, a inni wolą słodką masę idealnie nadającą się na chrupiące gofry.

Składniki na masło orzechowe:

  • Orzechy ziemne – ok. 300 g
  • Olej – 1 łyżka
  • Syrop klonowy / miód – 2 łyżki
  • Szczypta cynamonu i kardamonu – jeśli lubimy korzenny aromat
  • Szczypta soli – opcjonalnie

Orzechy prażymy w piekarniku albo na patelni, wsypujemy do blendera kielichowego, polewamy je olejem, dosładzamy i dodajemy przyprawy. Następnie blendujemy aż do otrzymania gładkiej masy. W razie gdyby nasz sprzęt okazał się za słaby, możemy miksować pulsacyjnie, czyli wielokrotnie naciskać przycisk power, oraz robić przerwy, żeby przesunąć orzechy ze ścianek blendera w kierunku ostrzy.
Masło otrzymane w ten sposób jest bardzo aromatyczne oraz zachwyca konsystencją i smakiem.

Gdyby znudził się smak orzechów arachidowych nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić masło z innych. Migdały i nerkowce są równie ciekawe w smaku. Gotowy krem możecie również wykorzystać do dań kuchni azjatyckiej albo deserów z bananami – zdziwicie się jak bardzo podkręcają ich smak!

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read