Poznaj 3 pomysły na podanie szynki długodojrzewającej. Zaskocz swoich gości!

Hiszpańskie szynki długodojrzewające to niesamowity rarytas, który zrobi wspaniałe wrażenie na każdym, kto ich skosztuje. Słyną one z niepowtarzalnego smaku i aromatu. Kup je, a przekonasz się o ich wysokiej jakości. Co jednak w przypadku, gdy masz już w swojej kuchni takie wędliny? Wiesz, z czym najlepiej je podawać? Podpowiemy Ci jak to zrobić!

Hiszpańskie tapas z szynką długodojrzewającą

Tapas to rodzaj hiszpańskich przekąsek, które podawane są jako dodatek do napojów. Mogą mieć mnóstwo rodzajów, ale najważniejsze, aby były poręczne, szybkie do zrobienia, a przede wszystkim pyszne. Wystarczy, że estetycznie wyłożysz na talerze wspaniałe kiełbasy lub pokrojone szynki dojrzewające, a do tego dodasz oliwki, czy sery. Świetnie się z tym będzie komponował polski akcent, jakim są ogórki kiszone, czy grzyby marynowane. Możesz również przyrządzić mini kanapki z bagietki, na których umieścisz aromatyczne wędliny. Dodaj tam pastę z oliwek lub świeże warzywa, a przekonasz się, że nie ma lepszej przekąski na spotkanie przy winie ze znajomymi!

Kieszonki z piersi kurczaka

Jeżeli chcesz zrobić prosty, ale efektowny obiad, nie ma lepszej propozycji niż kieszonki z piersi kurczaka. Na jedną osobę będzie Ci potrzebna jedna pierś, dwa plasterki wyśmienitej szynki dojrzewającej, plasterek sera żółtego oraz drobno posiekana papryka. Będą Ci niezbędne również przyprawy takie jak pieprz, sól i rozmaryn. Pamiętaj także o jajku i bułce tartej do panierki i możesz zaczynać pracę. Danie jest wyjątkowo proste. Przekrój pierś z kurczaka na pół, rozbij ją dobrze i natrzyj przyprawami. Włóż do rozkrojonej kieszonki wędlinę, ser i paprykę. Możesz zamknąć to wykałaczką. Następnie zamocz w jajku i obtocz bułką tartą. Smaż ją na oleju, aż zrobi się złocista. Możesz podawać ją z bukietem warzyw lub ziemniakami.

Sałatka z dojrzewającym chorizo

Kolejną prostą, ale wyśmienitą propozycją, jest sałatka z wykorzystaniem dojrzewającego chorizo. Będziesz potrzebował około 15 dag tej pikantnej kiełbasy, 40 dag małych pomidorków, cebulę, ząbek czosnku, opakowanie roszponki. Do tego jeszcze pieprz, sól, łyżka oleju oraz musztardy. Wrzuć do miski roszponkę i pokrojone pomidory i cebulę. Przysmaż pokrojone chorizo i wrzuć je do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj rozgnieciony czosnek z przyprawami, olejem i musztardą. Wystarczy, że polejesz takim sosem sałatkę i danie jest skończone.

Poznaj 3 pomysły na podanie szynki długodojrzewającej. Zaskocz swoich gości!
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here