Garnki emaliowane słyną już od wielu lat ze swej niezwykłej wytrzymałości. Cenione są od pokoleń. Obecnie znów cieszą się coraz większą popularnością. Czy warto kupić je do swej kuchni? Jakie są ich największe zalety i czy mają jakieś wady?
Przygotowanie posiłków to bardzo złożony i wieloetapowy proces. Na jego efekt składa się wiele różnych czynników, od naszych umiejętności kulinarnych, poprzez jakość produktów, a kończąc na rodzaju naczyń wykorzystanych do obróbki cieplnej dania. Obecnie w sklepach dostępne są różnego rodzaju garnki. Wybór jest wprost ogromny. Coraz więcej osób jednak rezygnuje z unowocześnionych naczyń, na rzecz tych tradycyjnych, emaliowanych. Cieszą się one rosnącą popularnością zarówno z powodu ich funkcjonalności, jak i oryginalnego retro designu, który idealnie wpisuje się w aktualne trendy. Czy jednak rzeczywiście opłaca się kupić garnki emaliowane? Co nas w nich szczególnie zachwyci?
Garnki emaliowane — zakup na lata
Garnki emaliowane są cenione przede wszystkim za swą niebywałą wytrzymałość. Z pewnością każdy pamięta te naczynia jeszcze z babcinej kuchni. Bardzo prawdopodobne też, że jeśli dokładnie przeszukamy nasze kuchenne szafki, to znajdziemy w nich jakiś okaz, który pamięta jeszcze czasy komuny lub chociaż lata 90. Bez wątpienia największą zaletą, jaką posiadają garnki emaliowane, jest właśnie bardzo duża odporność na wszelkie czynniki zewnętrzne. Z tego też powodu ten typ naczyń nazwać można wręcz długowiecznym. Kupując je, możemy mieć pewność, że posłużą nam przez naprawdę wiele lat.
Garnki emaliowane są doskonałym wyborem, jeśli szukamy czegoś dobrej jakości, ale i w rozsądnej cenie. Komplet wysokiej klasy naczyń do gotowania pokrytych emalią, w zależności od ilości elementów, to wydatek rzędu kilkuset złotych. Biorąc pod uwagę ich wytrzymałość, można śmiało stwierdzić, że ich zakup, po prostu się opłaca.
Garnki emaliowane — zalety i wady
Garnki pokryte emalią są przede wszystkim bardzo praktyczne. W ich przypadku nie musimy bowiem uważać, co w nich gotujemy. Sprawdzą się bowiem dosłownie do wszystkiego. Ponadto emaliowane brytfanny używać można nie tylko na kuchence, ale i w piekarniku. Doskonale sprawdzają się do przyrządzania dań jednogarnkowych. Szybko się nagrzewają i podtrzymują temperaturę. Co najważniejsze, są w pełni bezpieczne dla zdrowia i nie wchodzą w reakcję z jedzeniem.
Garnki emaliowane, mimo że nie są wytworem nowoczesnym, wcale nie mają wielu wad. Właściwie jest tylko jedna, która może rzeczywiście sprawiać dyskomfort. W razie naszej nieuwagi, podczas gotowania może dojść do przypalenia dania. Ważne więc, by zawsze pilnować przyrządzanych posiłków.