Osoby będące na diecie bezglutenowej, a szczególnie osoby, które dopiero zaczęły taką dietę bardzo często mają problem ze znalezieniem w sklepie gotowych słodkości, które by im smakowały. Człowiek, który cały czas jadł żywność glutenową i nagle przechodzi na dietę bez glutenu często na początku musi się przyzwyczaić mimo, że produkty bez glutenu są równie smaczne i niewiele odbiegają od produktów glutenowych.
Na szczęście szeroki dostęp do składników bezglutenowych takich jak mąki bezglutenowe i dodatki do ciast i ciasteczek powoduje, że pyszne słodycze można przygotować w domu własnoręcznie. Jak wiadomo nic nie smakuje lepiej jak ciepłe, pachnące ciasteczka o poranku z aromatyczną kawą. Ciasteczka bezglutenowe są bardzo smaczne i zdrowe, posiadają mięsistą i wilgotną strukturę. Świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy, szkole czy w domu. Bardzo dobrze smakują z kawą, mlekiem lub herbatą, ale także jako samodzielna przekąska. Ciastka są bardzo syte oraz dostarczają potrzebnych witamin. Banany są źródłem potasu i magnezu, figi zawierają witaminę C oraz sporą ilość błonnika, który jest bardzo zdrowy dla naszych jelit, orzechy natomiast zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Do ciasteczek można dodać inne ulubione dodatki np.: rodzynki, śliwki czy przyprawy korzenne – idealnie dopełnią ich smak. Ciasteczka owsiane bezglutenowe można jeść lekko wystudzone, a po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez klika dni.
Przepis na ciasteczka owsiane z bananem
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 65g płatków owsianych BIO bez glutenu (zwykłe, niepalone, grube, nie instant)
- 20g mąki ryżowej bez glutenu
- 15g orzechów brazylijskich
- 20g imbiru kandyzowanego
- 40g suszonych fig
- 5g sezamu jasnego
Przygotowanie:
Akcesoria i sprzęty niezbędne do wykonania ciasteczek to: miska, ostry nóż, drewniany łyżka do mieszania, papier do pieczenia i oczywiście piekarnik.
- Banany obieram, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
- Do bananów dodajemy płatki owsiane, mąkę ryżową oraz sezam, dokładnie mieszamy.
- Kroimy bakalie: imbir w małą kosteczkę, orzechy drobno siekamy, figi kroimy na mniejsze części. Wszystko wsypujemy do masy bananowej i dokładnie mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- W trakcie gdy piekarnik się nagrzewa przygotowujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem.
- Z przygotowanej masy formujemy małe kulki, układamy na blaszce i delikatnie spłaszczamy dłonią.
- Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy blaszkę z ciasteczkami i pieczemy przez około 20 minut. Ciasteczka powinny być zarumienione.
- Smacznego!