Strona głównaDesery i ciastaPrzepis na ciastka bezglutenowe owsiane z bananem

Przepis na ciastka bezglutenowe owsiane z bananem

Osoby będące na diecie bezglutenowej, a szczególnie osoby, które dopiero zaczęły taką dietę bardzo często mają problem ze znalezieniem w sklepie gotowych słodkości, które by im smakowały. Człowiek, który cały czas jadł żywność glutenową i nagle przechodzi na dietę bez glutenu często na początku musi się przyzwyczaić mimo, że produkty bez glutenu są równie smaczne i niewiele odbiegają od produktów glutenowych.

Na szczęście szeroki dostęp do składników bezglutenowych takich jak mąki bezglutenowe i dodatki do ciast i ciasteczek powoduje, że pyszne słodycze można przygotować w domu własnoręcznie. Jak wiadomo nic nie smakuje lepiej jak ciepłe, pachnące ciasteczka o poranku z aromatyczną kawą. Ciasteczka bezglutenowe są bardzo smaczne i zdrowe, posiadają mięsistą i wilgotną strukturę. Świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy, szkole czy w domu. Bardzo dobrze smakują z kawą, mlekiem lub herbatą, ale także jako samodzielna przekąska. Ciastka są bardzo syte oraz dostarczają potrzebnych witamin. Banany są źródłem potasu i magnezu, figi zawierają witaminę C oraz sporą ilość błonnika, który jest bardzo zdrowy dla naszych jelit, orzechy natomiast zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Do ciasteczek można dodać inne ulubione dodatki np.: rodzynki, śliwki czy przyprawy korzenne – idealnie dopełnią ich smak. Ciasteczka owsiane bezglutenowe można jeść lekko wystudzone, a po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez klika dni.

Przepis na ciasteczka owsiane z bananem

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 65g płatków owsianych BIO bez glutenu (zwykłe, niepalone, grube, nie instant)
  • 20g mąki ryżowej bez glutenu
  • 15g orzechów brazylijskich
  • 20g imbiru kandyzowanego
  • 40g suszonych fig
  • 5g sezamu jasnego

Przygotowanie:

Akcesoria i sprzęty niezbędne do wykonania ciasteczek to: miska, ostry nóż, drewniany łyżka do mieszania, papier do pieczenia i oczywiście piekarnik.

  1. Banany obieram, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
  2. Do bananów dodajemy płatki owsiane, mąkę ryżową oraz sezam, dokładnie mieszamy.
  3. Kroimy bakalie: imbir w małą kosteczkę, orzechy drobno siekamy, figi kroimy na mniejsze części. Wszystko wsypujemy do masy bananowej i dokładnie mieszamy.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  5. W trakcie gdy piekarnik się nagrzewa przygotowujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem.
  6. Z przygotowanej masy formujemy małe kulki, układamy na blaszce i delikatnie spłaszczamy dłonią.
  7. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy blaszkę z ciasteczkami i pieczemy przez około 20 minut. Ciasteczka powinny być zarumienione.
  8. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read