Domowe lody czekoladowe, to nie tylko przepyszny deser, ale również wspaniały smakołyk na cały rok. Bo czy musimy ograniczać się do ich jedzenia tylko w sezonie? Absolutnie nie! Do przygotowania lodów, potrzeba minimum umiejętności oraz niewiele czasu. W zaciszu domowym, możemy przygotować ten smakołyk, bez niezdrowych sztuczności, barwników czy konserwantów. Przy użyciu miksera – z końcówkami do ubijania, naczynia i składników, możemy cieszyć się lodami, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota.
Składniki na domowe lody czekoladowe
By przygotować około 1 litra lodów czekoladowych, potrzebne będą następujące składniki:
- słodka śmietanka (30-36%) – 300ml
- około 2 – 3 łyżek cukru
- 2 świeże, dobrze umyte jaja od szczęśliwej kurki
- łyżka przegotowanej, zimnej wody
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady, najlepiej tej o 60% zawartości kakao
- ekstrakt waniliowy lub wyskrobaną część laski wanilii
- wiórki ze startej gorzkiej czekolady – do posypania deseru
Jak zrobić domowe lody czekoladowe?
Rondelek z wodą stawiamy na średni ogień, umieszczamy na nim miseczkę z rozkruszoną czekoladą i co jakiś czas mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Żółtka oddzielamy od białek, sprawdzając tym samym, czy jajka są świeże (kiedy żółtko jajka „rozpływa się”, znaczy, że jajko jest nieświeże!). Kiedy mamy pewność, że nasze jajka nadają się do spożycia, do przygotowanej miski, wsypujemy cukier oraz dodajemy same żółtka, ubijając je na jasny krem. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz wodę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Kolejno miksujemy śmietankę „na sztywno”. Do ubitych wcześniej żółtek, dodajemy powoli, nie przestając mieszać, rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Ważne, by czekolada była dobrze ostudzona. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i na sam koniec, po łyżce pianki z białek. Tak przygotowaną masę czekoladową, przekładamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Wierzch posypujemy wiórkami ze startej czekolady i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. W ten oto prosty sposób, możesz cieszyć się smakiem, domowych lodów czekoladowych, rozpieszczając tym samym siebie oraz swoich gości, czy rodziny. Smacznego!
domowe lepsze niż kupne, ale nie tak łatwo je zrobić