Strona głównaPoradyZdrowe dodatki do ciast i wypieków – zobacz, jakich użyć

Zdrowe dodatki do ciast i wypieków – zobacz, jakich użyć

Wielu miłośników ciast i wypieków rezygnuje ze swoich ulubionych smakołyków ponieważ obawiają się oni nadmiernej ilości cukru w diecie. Oczywiście, wypieki z definicji są słodkie i pełne dodatków, jednak możemy w prosty sposób zastąpić najbardziej kaloryczny składnik czyli cukier za pomocą zdrowych zamienników, które sprawią, że posiłek będzie miał dużo więcej wartości odżywczych i będzie lepszy dla naszej sylwetki.

Czy można zastąpić cukier w wypiekach?

Oczywiście. Na rynku istnieje masa dodatków oraz substancji słodzących, które z powodzeniem pozwolą zastąpić nam cukier w wypiekach. Warto jednak pamiętać, że pieczenie ciast jest procesem chemicznym, w którym bardzo istotna role odgrywa proporcja składników w przepisie. Aby upewnić się, że nasz wypiek wyjdzie smaczny, warto doczytać dokładnie, w jakich ilościach musimy zastąpić dany składnik, aby zadziałał on podobnie jak cukier.

Miód

Miód jest jednym z podstawowych zamienników słodzika w ciastach i potrawach. W odróżnieniu od cukru zawiera bardzo wiele substancji, które odgrywają kluczową rolę w naszym organizmie. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury miód traci większość swoich właściwości, tak więc nie będzie najlepszym rozwiązaniem do wypieków z piekarnika. Sprawdzi się natomiast doskonale we wszelkich wypiekach na zimno takich jak serniki.

Ksylitol

Ksylitol, mylnie nazywany cukrem brzozowym, jest coraz szerzej znany na całym świecie, jako „najzdrowszy cukier”. Stwierdzenie to jest niestety mylne, ponieważ ksylitol nie ma zbyt wiele wspólnego z cukrem, jeżeli chodzi o jego konstrukcję chemiczną. Prawdą natomiast jest to, że ksylitol jest niesamowicie słodki, a więc z powodzeniem możemy stosować go jako zamiennik cukru.

Uwaga! Ksylitol jest bardzo toksyczny dla psów! Należy uważać, aby nasz czworonóg nie miał do niego dostępu, a także nie zjadł żadnych wyrobów z nim.

Ksylitol zakupisz w naszym sklepie internetowym: https://jawo2008.pl/125-ksylitol-cukier-brzozowy-slodzik.html

Daktyle

Innym pomysłem na nadanie słodyczy naszemu wypiekowi jest użycie naturalnie słodkich składników, takich jak np. daktyle. Zwłaszcza te suszone posiadają bardzo słodki smak. Niestety ich wykorzystanie może być problematyczne, ponieważ wymagają obrobienia np. poprzez zblendowanie.

Sprawdź, jak efektownie ozdobić swój wypiek przy użyciu jadalnego złota: https://jawo2008.pl/334-zloto-jadalne-23-karat-02g.html

Zdrowe dodatki do ciast i wypieków – podsumowanie

Jak widzisz, istnieje wiele zamienników dla tradycyjnego cukru w wypiekach. Część z nich z powodzeniem zastąpi biały cukier i nie zauważymy różnicy, a część będzie wymagała od nas nieco większego nakładu pracy, aby osiągnąć pożądany efekt, jednak warto przetestować każdą z opcji, aby wybrać odpowiednią dla siebie.

Źródło zdjęć: freepik.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read