Niezbędne i nieodłączne elementy w restauracjach, stołówkach i w każdej innej profesjonalnej kuchni. Pochłaniają opary oraz tłuszcz, jak również zapewniają odpowiednią wentylację. Okapy gastronomiczne. Jakie są ich rodzaje i na który z nich warto się zdecydować? Czytaj dale i znajdź okap idealnie dostosowany do profilu Twojej działalności!
Na co się zdecydować?
W każdej kuchni wytwarzana jest podczas gotowania duża ilość pary. W lokalach gastronomicznych gotuje się niemal non stop, dlatego niezbędne są w nich profesjonalne okapy. To, który z nich wybrać zależy od wielkości i możliwości lokalu, jak również od jego rodzaju.
Rodzaje okapów
Urządzenia te różnią się od siebie nie tylko pod względem ich montażu, ale także wyglądu, funkcji, przeznaczenia i oczywiście ceny. Wyróżnia się ich 3 główne warianty.
Miejsce montażu
Dzielą się one na te, montowane przy ścianach (przyścienne) oraz na centralne / wyspowe, umiejscowione na środku kuchni. Najpopularniejsze są ciągi montowane na ścianie.
Kształt
Występują w trzech różnych kształtach:
- skośne (idealne do niewielkich i niskich pomieszczeń, gdyż nie zajmują dużo miejsca i zapewniają swobodę poruszania się. Dobrze sprawdzają się np. w food truckach, gdzie każdy centymetr przestrzeni jest na wagę złota),
- trapezowe (najczęściej wybierane okapy, ze względu na dużą powierzchnię do wychwytywania oparów),
- skrzyniowe (uniwersalny model o kształcie prostokąta. Charakteryzuje się największą powierzchnią ciągu).
Sposób działania
Dzielą się na:
- okapy wyciągowe – ich głównym zadaniem jest wciąganie oparów,
- okapy nawiewowo-wyciągowe – występują w postaci modeli: kompensacyjnych, indukcyjnych oraz kompensacyjno-indukcyjnych.
Wszystkie powyższe okapy gastronomiczne znajdziesz m.in. w sklepie El Gastro. W cenie każdego oferowanego tu urządzenia otrzymujesz fachowe doradztwo i pomoc w indywidualnym doborze najlepszego modelu. Także jeśli potrzebujesz niestandardowego rozmiaru okapu, El Gastro może go dla Ciebie wykonać.
O czym warto pamiętać?
Przy wyborze idealnego modelu warto skonsultować się z profesjonalistami. Należy pamiętać, by wybrany okap zawsze obejmował urządzenia (piece, kuchenki…) z minimum 10 cm zapasem po każdej ze stron. Warto wybierać modele z funkcją łapacza tłuszczu (filtrów labiryntowych) i z oświetleniem.
Dobrze dobrany okap gastronomiczny skutecznie pochłania parę wodną, pozbywa się tłuszczu, zapachów, jak również redukuje nadmierne ciepło. W żadnej restauracji nie może go zabraknąć, gdyż jest niezbędne dla wygody i bezpieczeństwa pracy. Zachęcamy więc by poświęcić trochę czasu na wybranie odpowiedniego modelu.