Strona głównaGastronomiaJak wybrać najlepszy model okapu gastronomicznego?

Jak wybrać najlepszy model okapu gastronomicznego?

Niezbędne i nieodłączne elementy w restauracjach, stołówkach i w każdej innej profesjonalnej kuchni. Pochłaniają opary oraz tłuszcz, jak również zapewniają odpowiednią wentylację. Okapy gastronomiczne. Jakie są ich rodzaje i na który z nich warto się zdecydować? Czytaj dale i znajdź okap idealnie dostosowany do profilu Twojej działalności!

Na co się zdecydować?

W każdej kuchni wytwarzana jest podczas gotowania duża ilość pary. W lokalach gastronomicznych gotuje się niemal non stop, dlatego niezbędne są w nich profesjonalne okapy. To, który z nich wybrać zależy od wielkości i możliwości lokalu, jak również od jego rodzaju.

Rodzaje okapów

Urządzenia te różnią się od siebie nie tylko pod względem ich montażu, ale także wyglądu, funkcji, przeznaczenia i oczywiście ceny. Wyróżnia się ich 3 główne warianty.

Miejsce montażu

Dzielą się one na te, montowane przy ścianach (przyścienne) oraz na centralne / wyspowe, umiejscowione na środku kuchni. Najpopularniejsze są ciągi montowane na ścianie.

Kształt

Występują w trzech różnych kształtach:

  • skośne (idealne do niewielkich i niskich pomieszczeń, gdyż nie zajmują dużo miejsca i zapewniają swobodę poruszania się. Dobrze sprawdzają się np. w food truckach, gdzie każdy centymetr przestrzeni jest na wagę złota),
  • trapezowe (najczęściej wybierane okapy, ze względu na dużą powierzchnię do wychwytywania oparów),
  • skrzyniowe (uniwersalny model o kształcie prostokąta. Charakteryzuje się największą powierzchnią ciągu).

Sposób działania

Dzielą się na:

  • okapy wyciągowe – ich głównym zadaniem jest wciąganie oparów,
  • okapy nawiewowo-wyciągowe – występują w postaci modeli: kompensacyjnych, indukcyjnych oraz kompensacyjno-indukcyjnych.

Wszystkie powyższe okapy gastronomiczne znajdziesz m.in. w sklepie El Gastro. W cenie każdego oferowanego tu urządzenia otrzymujesz fachowe doradztwo i pomoc w indywidualnym doborze najlepszego modelu. Także jeśli potrzebujesz niestandardowego rozmiaru okapu, El Gastro może go dla Ciebie wykonać.

O czym warto pamiętać?

Przy wyborze idealnego modelu warto skonsultować się z profesjonalistami. Należy pamiętać, by wybrany okap zawsze obejmował urządzenia (piece, kuchenki…) z minimum 10 cm zapasem po każdej ze stron. Warto wybierać modele z funkcją łapacza tłuszczu (filtrów labiryntowych) i z oświetleniem.

Dobrze dobrany okap gastronomiczny skutecznie pochłania parę wodną, pozbywa się tłuszczu, zapachów, jak również redukuje nadmierne ciepło. W żadnej restauracji nie może go zabraknąć, gdyż jest niezbędne dla wygody i bezpieczeństwa pracy. Zachęcamy więc by poświęcić trochę czasu na wybranie odpowiedniego modelu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read