Arabika jest jedną z najbardziej cenionych gatunków kawy na światowym rynku. Czytając poniższy wpis dowiesz się – skąd się bierze i czym wyróżnia się od innych odmian. Bogaty i pełen aromatów smak oraz niska zawartość kofeiny to nie wszystko, co warto o niej wiedzieć. Nie brakuje miłośników jak i przeciwników tej odmiany. A Ty, do której grupy należysz?
Skąd pochodzi Arabika?
Arabika może poszczycić się bogatą 1000-letnią historią. Roślina pochodzi z królestwa Kefa, które jest położone w południowo-zachodniej części dzisiejszej Etiopii. To zdecydowanie najstarszy i najpopularniejszy gatunek kawy. Sumienne badania i rozważania prowadził nad nim arabski lekarz i filozof Awicenn.
Jak głosi legenda, osobą która pierwszy raz zasmakowała arabiki był nieznany z imienia etiopski mnich po tym, jak krzew został odkryty przez ubogiego, abisyńskiego pasterza. Z kolei inne źródła donoszą, że uprawy upowszechniły się w momencie, gdy mieszkańcy etiopskich terenów zaobserwowali pobudzenie u kozic górskich. Te po zjedzeniu liści arabiki energicznie trącały się głowami.
Arabica – trudna w uprawie roślina?
Koszt arabiki znacznie przewyższa wszelkie inne i nie jest to spowodowane wyłącznie walorami smakowymi i zapachowymi tej odmiany. Główną przyczyną jest niezwykle wymagająca uprawa.
Chcąc uzyskać ziarna arabiki, które następnie posłużą do przygotowania rozmaitych mieszanek, potrzebny jest klimat o temperaturze nie przekraczającej 30 stopni Celsjusza. Nie może także spaść poniżej 15. Oprócz tego bardzo ważne są opady, które nie mogą przekraczać 1500 mm w ciągu roku. Dlatego Arabica najlepiej rośnie w strefie tropikalnej – bardzo wysoko w górach.
Arabika kwitnie przez 9 miesięcy i dopiero po tym czasie można ręcznie zebrać owoce – czyli ziarna. Są importowane w zielonej postaci aby nie utracić cennych walorów. Dopiero w miejscu docelowym poddawane są pozostałym procesom obróbczym. Krzew kwitnie po każdej porze deszczowej, kilka razy do roku.
Trudność w uprawie arabkiki polega na tym, że rośnie ona przeważnie na niezwykle stromych zboczach. Oprócz tego przyciąga bardzo dużo szkodników i nie jest tak odporna na choroby, jak np. tańsza robusta. Wszelkie choroby grzybicze potrafiły zdziesiątkować niejedną uprawę. Arabica ma w swoim składzie mniej naturalnych przeciwutleniaczy, dlatego też nie radzi sobie tak dobrze z odpieraniem ataków wszelkich szkodników, jak np. chrząszcz Broca.
Jak wyglądają ziarna arabiki?
Arabikę można rozpoznać po zielonych lub zielono-szarych ziarenkach. Mają nieco owalny kształt, a przez środek przebiega zakrzywiony rowek, układający się w kształt litery S.
W ziarnach arabiki można znaleźć od 1,7 do 4% kofeiny. Niewielka ilość sprawia, że ta odmiana nie jest aż tak pobudzająca, jak inne gatunki. Jednakże może pochwalić się łagodniejszym smakiem , o wyczuwalnej kwasowości. Wiele odmian arabiki zapewnia bogactwo smaków i aromatów, które zawsze będzie cechowała wyrazistość i zmysłowość.
Odmiany arabiki
Odmian Arabiki jest wiele, a różnią się głównie pochodzeniem. Wyróżniamy:
- Typicę,
- Bourbon,
- Mundo Novo,
- Catturę,
- Catuai,
- Catimor,
- Charrier,
- Ictu,
- Meragogype,
- Margaturrę,
- Sl28,
- Pacamarę,
- Pacas.
Chociaż z pewnością jest ich o wiele wiele więcej, wymieniliśmy najpopularniejsze. Każda odmiana rośliny wpływa na to, że kawa ziarnista arabica ma swój niepowtarzalny smak i aromat. Mieszając je między sobą można uzyskiwać oryginalne połączenia, które skradną serce niejednego miłośnika kawy.
źródło zdjęcia: freepik.com