Torty są pyszne, szczególnie te zrobione własnoręcznie. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zakup w cukierni, szczególnie jeżeli zależy nam na najwyższej jakości składników. Tutaj musicie wiedzieć, że wbrew pozorom upieczenie tortu wcale nie jest trudne, a wręcz przeciwnie. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam, jak zrobić tort typu Myszka Mickey.
O teorii i przygotowaniach
Tak naprawdę wykonanie tortu typu Myszka Mickey nie jest problemem, choć pozornie wydaje się to trudne. Otóż musicie wiedzieć, że wystarczy tylko odrobina zaangażowania i postępowanie według naszych rad. Przypominamy, aby kupować tylko i wyłącznie najlepszej jakości produkty. Wiejskie czy ekologiczne jajka, do tego śmietana oraz prawdziwa czekolada sprawią, że smak ciasta będzie naprawdę wyjątkowy. Przydadzą się też akcesoria, a więc miski, blacha oraz pędzel cukierniczy. Takie akcesoria i to oczywiście dobrej jakości możecie zakupić w sklepie cukierniczym elhandel.pl. Sklep dla cukierni i amatorów oferuje korzystne ceny, ale też szeroki wybór.
Pamiętajcie też, że każdy piec jest inny i jeżeli Wasz biszkopt się zarumieni, to znaczy, że jest gotowy. Wykonajcie jeszcze test suchego patyczka, nawet jeżeli według szacowanego czasu powinien się piec jeszcze 10 minut.
Dobry biszkopt to podstawa
Przygotowanie zaczniemy od zrobienia biszkoptu w prostokątnej blaszce 25 cm na 40 cm. Na samym początku do wysokiej misy wbijamy 5 białek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szklankę cukru pudru, następnie żółtka, najlepiej po jednym i delikatnie ponownie ubijamy. Gdy ciasto jest puszyste należy jeszcze dodać szklankę przesianej mąki pszennej oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Teraz ponownie mieszamy do połączenia składników, ale teraz już łyżką. Gdy masa jest bez grudek przelewamy ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku góra-dół przez około 30 minut, w temperaturze 180 stopni. Gdy biszkopt jest gotowy czekamy aż przestygnie i bardzo delikatnie wyjmujemy go z blachy. Gdy ciasto stygnie na kartce rysujemy głowę Myszki Mickey, a dokładnie kontur i przykładamy do biszkoptu, następnie ostrym nożem wycinamy go. Tutaj bądźcie precyzyjni i skupieni. Absolutnie się nie spieszcie. Gdy i ten etap za Wami, to przekrójcie biszkopt w kształcie głowy Myszki Mickey przez pół.
Czas na krem
Teraz zajmiemy się już przygotowaniem kremu. Prawda jest taka, że już wszystko co najtrudniejsze jest za Wami. Zatem wystarczy tylko ubić pół litra śmietany kremówki, następnie dodać do niej śmietan fix połączony z kilkoma łyżkami cukru pudru. Ponownie ubijamy, aż masa będzie sztywna. Do masy dodajemy roztopioną tabliczkę gorzkiej czekolady i całość mieszamy. Trzeba to zrobić bardzo szybko, bo masa może stężeć. Dodajemy jeszcze owoce pokrojone w małą kostkę np. truskawki czy banana. Teraz kremem smarujemy jeden blat, przykrywamy drugim i wkładamy ciasto do lodówki.
Czas na dekorowanie
Pozostaje już tylko dekorowanie ciasta. Warto wrzucić sobie w wyszukiwarkę Myszkę Mickey. Jak widzicie jej uszy i obramówka głowy są w kolorze czarnym, z kolei „twarz” jest beżowa, do tego jeszcze ciemne oczy. Tutaj znowu musimy ubić śmietanę i podzielić na kilka części. Do każdej z nich dodajemy naturalny barwnik spożywczy. Na podstawie obrazka z Google dekorujecie myszkę kremem. Z kolei oczy i twarz możecie wykonać pędzlem cukierniczym, dzięki temu efekt będzie świetny. Możecie jeszcze boki ciasta udekorować wiórkami czekolady. Oczywiście trzeba je nałożyć na śmietanę, bo kremem też dekorujecie boki ciasta. Ale nie musicie też robić Myszki Mickey z czarnymi uszkami czy obramówką, bo jeżeli tort ma być dla małej księżniczki, to możecie użyć więcej koloru różowego, czyli zakupić barwnik różowy. Możliwości jest sporo i wszystko zależy od Waszej kreatywności. Mamy dla Was jeszcze jedną radę. Jeżeli macie problem z nałożeniem kremu pędzlem, to użyjcie kolorowych pisaków. Dzięki temu będzie to jeszcze łatwiejsze.
Takie ciasto smakuje obłędnie i również tak może się prezentować. Wystarczy tylko, że zastosujecie się do naszych rad i wykażecie się dużą dawką kreatywności. Wasze dziecko będzie zachwycone, nawet jeżeli wypiek za pierwszy razem nie będzie idealny.