Co warto wiedzieć o kawie do ekspresu?

Jesteś początkujący smakoszem dobrej jakości kawy, a może zastanawiasz się nad zakupem profesjonalnego ekspresu do swojego biznesu? Przeczytaj poniższy wpis, aby dowiedzieć się jakie rodzaje kawy do ekspresu wyróżniamy, jakie są najczęściej spotykane regiony pochodzenia kawy oraz gdzie można zakupić szeroką gamę produktów w internecie.

Rodzaje kawy do ekspresu

Najprostszym podziałem kawy jest na ten po gatunku kawy, czyli Arabica oraz Robusta. Istnieją również mieszanki kaw tak zwane blendy, które są połączeniem dwóch rodzajów ziaren. Arabica to zdecydowanie smaczniejsze, ale i droższe rozwiązanie, jednak Robusta jest o wiele tańsza.

Drugim podział to kawa w ziarnach oraz kawa mielona. Kawa mielona to mniejszy koszt, ale jakość jest gorsza. Całe ziarna kawy są droższe, ale cechują się lepszym smakiem, a po zaparzeniu zachowują swój pełny aromat. Polecany jest zakup kawy w ziarnach.

Decydując się na zakup kawy warto zwrócić uwagę, gdzie będziemy jej używać, w tym w jakim sprzęcie. Inne kawy pod względem jakości oraz wielkości opakowania należy zakupić do kawy do domu, a inną np. do biura. Warto również zwrócić uwagę, czy kawa będzie parzona w kawiarce, czy w ekspresie. Dodatkowe inne rodzaje kaw sprawdzą się w trakcie parzenia metodą przelewową, a inne np. podczas parzenia popularnego espresso.

Część osób może się zastanawiać, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu – nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Z pewnością jeżeli rozpoczyna się przygodę z kawą warto próbować różnych rodzajów, aby znaleźć tę najlepszą dla siebie. Specjaliści od kawy zwykle mają swój ulubiony rodzaj kawy z konkretnego kraju i stopień palenia kawy.

Rodzaje palenia kawy

Wybierając kawę do ekspresu, czy kawiarki warto zwrócić uwagę na rodzaj palenia kawy. Wyróżnia się podstawowe trzy rodzaje palenia kawy:

  • kawa jasno palona,
  • kawa średnia,
  • kawa ciemna.

Stopień wypalenia kawy jest mierzony w zależności od ilości cukru w ziarnach. Im ciemniejsze jest palenie, tym więcej cukru występuje w ziarnach. Jest to niezwykle ważne podczas wyboru kawy.

Palenie ziaren kawy jest kluczowym proces i kształci się go od tysięcy lat. W większości przypadków świeżość kawy można sprawdzić na podstawie daty palenia na torebce albo pudełku. Data palenia nie zawsze jest dokładna – część kawiarni pali kawę długo przed tą datą, przez co część z ziaren może być nieświeża. Dlatego tak ważne jest, aby kupować kawę od sprawdzonego dostawcy i mieć pewność, że kawa jest świeża oraz aromatyczna.

Najczęstsze regiony upraw kawy

Początki kawowej przygody sięgają XVIII wieku w Etiopii. Do najpopularniejszych regionów uprawy kawy uznaje się Brazylię oraz Kolumbię.

Brazylia jest zdecydowanie największym producentem kawy na całym świecie, na drugim miejscu znajduje się Kolumbia.

Prócz dwóch wymienionych państw rozróżnia się kawy z upraw z: Indii, Gwatameli, Indonezji, Kostaryki, Peru oraz Rwandy.

Wybierz dobry sklep z kawą

Sklep z kawą oldschoolcoffee.pl to świetne miejsce dla osób, które szukają wysokiej jakości wyrobów do ekspresu oraz kawiarki. Wybierając kawę do ekspresu należy zwrócić szczególną uwagę na to jaki ekspres posiadasz. Ten sklep z kawą ziarnistą tworzy trójka pasjonatów kawy. Siedziba firmy znajduje się w Markach.

Prócz szerokiego asortymentu kaw do ekspresu i kawiarek w oldschoolcoffee można znaleźć profesjonalny sprzęt jak ciśnieniowy ekspres, który sprawdzi się do przyrządzania napojów m.in. w barach, restauracjach, czy hotelach.

Czy degustowaliście kiedyś różne gatunki kaw? Na co zwracacie uwagę przy zakupie kawy do ekspresu?

Co warto wiedzieć o kawie do ekspresu?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here