Cielęcina – dlaczego warto po nią sięgać?

Cielęcina jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Wyróżnia się bardzo delikatnym smakiem i brakiem włókien. Do tego posiada wiele wartości odżywczych, więcej niż wołowina. Na polskich stołach wciąż jednak jest spożywana stosunkowo rzadko. Traktowana jest jako wyjątkowy przysmak, czasami podawana dzieciom ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze. Tymczasem warto włączyć cielęcinę do codziennego menu, bo w porównaniu z drobiem czy wieprzowiną wypada rewelacyjnie. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat wartości odżywczych cielęciny, a także tego, jak najlepiej ją przyrządzić, zapoznaj się z informacjami, które prezentujemy poniżej. Dzięki nim z pewnością przekonasz się do cielęciny na dobre.

  1. Co to jest cielęcina?
  2. Cielęcina – cechy charakterystyczne
  3. Jakie są zalety cielęciny?
  4. Gdzie kupić cielęcinę?
  5. Rodzaje części cielęcych
  6. Jak najlepiej przyrządzić cielęcinę?

Co to jest cielęcina?

Zastanawiasz się, co to jest cielęcina? Mięso cielęce pochodzi od cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Prawie nie zawiera tłuszczu – w 100 gramowej porcji jest go tylko około 3 gramów. Jest to więc ilość śladowa, w porównaniu z tłustymi mięsami, jak przykład wieprzowina. Mięso cieląt ma jasnoróżowy kolor, który zawdzięcza specjalnego karmieniu cielaków. Jest niezwykle delikatne. Cenione jest za niską zawartość tłuszczu, wyjątkowy smak, a także dużą zawartość składników odżywczych. Mięso z cieląt uważane jest za jedno z najlepszych dostępnych na rynku mięs.

Cielęcina – cechy charakterystyczne

Cielęcina to bardzo delikatne mięso, praktycznie pozbawione włókien. Dodatkowo jest lekkostrawna, posiada dużą zawartość witaminy D, B, żelazo, potas i cynk. Ma też dużą zawartość białka, przy jednoczesnej minimalnej zawartości tłuszczu. Idealnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i ten bardziej wyszukany. Na jej bazie można przygotować wiele pysznych potraw. Najdroższa i najbardziej ceniona jest polędwica, ale popularne są także inne kawałki mięsa, jak na przykład łopatka cielęca, gicz lub nóżki. Cechą charakterystyczną tego rodzaju wołowiny jest jasnoróżowy kolor. Jest on bardzo pożądany przez hodowców, dlatego cielaki są karmione w odpowiedni sposób, żeby go uzyskać.

Jakie są zalety cielęciny?

Zastanawiasz się, jakie są zalety cielęciny? Ten rodzaj mięsa właściwie nie ma wad. Jest delikatne, pozbawione włókien i bardzo smaczne. Dodatkowo posiada wiele witaminy i składniki odżywcze. Co konkretnie? Potas, żelazo, fosfor, niacynę, bardzo dużo białka i mało tłuszczu. Poza tym witaminy grupy B i D. Dzięki temu doskonale nadaje się dla osób zmagających się z anemią – wspiera produkcję czerwonych krwinek. Charakteryzuje się także wyjątkowo krótkim czasem przyrządzania. Minusem może być jedynie trudna dostępność tego rodzaju mięsa oraz dość wysoka cena.

Gdzie kupić cielęcinę?

Zastanawiasz się, gdzie najlepiej kupić cielęcinę? Z pewnością trzeba jej szukać w sprawdzonych, dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych. Należy mieć na uwadze, że nie zawsze jest dostępna, a jeśli jest to cieszy się ogromnym zainteresowaniem klientów. Czasami pojawia się w marketach, ale jest to zdecydowanie rzadkość. Rozwiązaniem może być cielęcina online. Jest dostępna w stałej ofercie, a jej cena jest odrobinę bardziej korzystna, niż w ofercie stacjonarnej. Z pewnością warto rozważyć taką opcję. Można szukać jej także bezpośrednio u rzeźników, ale nie każdy ma dostęp do takich miejsc.

Rodzaje części cielęcych

Jakie części cielęciny spożywamy? Przepyszna, ale też najdroższa jest polędwica. Popularna jest także gicz cielęca i nóżki cielęce. Cenione są także podroby. Do długiego pieczenia i duszenia najlepiej nadaje się mięso z przedniej części udźca. Jest to łopatka, karkówka,  gors i golonka przednia. Polędwica przyrządzana jest najczęściej w formie steków i medalionów. Z kolei z combra pochodzi bardzo ceniony schab i górka cielęca, która jest wyjątkowo chuda. Jeszcze inną częścią cielaka jest udziec tylny. To tam znajduje się górna zrazowa, pręga i golonka. Wśród podrobów bardzo popularna jest wątroba, którą można usmażyć lub ugrillować. Niezwykłym smakołykiem jest grasica. Spożywa się także serce, nerki, a także ozory.

Jak najlepiej przyrządzić cielęcinę?

Cielęcinę przyrządza się na wiele różnych sposobów. Mięso jest łatwe i szybkie w obróbce. Do cielęciny idealnie nadają się takie przyprawy jak bazylia, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz czarny lub różowy, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, a także cebula i czosnek. Gotowe potrawy o delikatnym smaku można posypać zieloną pietruszką lub szczypiorkiem – nadaje to zarówno waloru dekoracyjnego, jak i smakowego. Mięso cielęce idealnie nadaje się na wykwintny obiad. Świetnie sprawdza się do smażenia lub duszenia razem z warzywami, a także do pieczenia. Z dodatkiem cielęciny świetnie smakuje rosół. Można z niej zrobić także steki. Sznycel cielęcy to z kolei klasyka smaku. Takie kotlety są bogate w białko i żelazo. Lekkostrawne i delikatne mięso cielęce z pewnością posmakuje nawet największym smakoszom.

Cielęcina – dlaczego warto po nią sięgać?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here