Strona głównaDodatkiJak zrobić domowy majonez? Sprawdzony przepis

Jak zrobić domowy majonez? Sprawdzony przepis

Przyrządzenie domowego majonezu jest proste jak budowa cepa, chociaż, trzeba przyznać, że ręcznie przyrządzana emulsja bywa kapryśna. Czego potrzebujemy do przygotowania tradycyjnego majonezu?

Najprostsze przepisy na ten smakołyk zawierają:

  • żółtko jaja kurzego,
  • olej,
  • sok z cytryny,
  • musztardę.

Istnieje wiele wersji majonezu, a szczególną jest Aioli, czyli pochodzący z Francji gęsty sos czosnkowy na bazie żółtek i oleju.

Majonez domowy czy kupny?

Wybór wydaje się oczywisty dla każdego, kto ceni tradycyjne domowe produkty. Zaletą domowego majonezu jest brak jakichkolwiek ulepszaczy czy substancji konserwujących.

Minusem jest krótszy termin przydatności do spożycia i pewny stopień zagrożenia, wynikającego z zastosowania surowego żółtka.

Jeśli chodzi o smak, to kwestia gustu, ale własny twór możesz dopracować zawsze do perfekcji i dostosować do własnych oczekiwań.

Jak ratować majonez?

Jak wspomniano na wstępie, produkcja majonezu może płatać figle. Staje się to widoczne, kiedy składniki zaczynają się wyraźnie oddzielać, zamiast tworzyć jednolitą strukturę. Proces ten nazywamy warzeniem.

Co jest przyczyną takiego obrotu sprawy? Zwykle, albo zbyt szybkie dolewanie oleju, albo za zimne składniki, np. wyjęte z lodówki.

Istnieją 3 podstawowe sposoby na uratowanie zwarzonego majonezu:

  • dolanie odrobiny wrzącej wody (dosłownie parę kropel) i energiczne ucieranie,
  • wybicie nowych żółtek i stopniowe dodawanie do nich zwarzonego majonezu,
  • ucieranie majonezu w odrobinie musztardy (podobnie jak przy żółtkach, dodajemy go stopniowo).

Przepis na domowy majonez

Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • 1 żółtko,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • łyżka soku z cytryny
  • odrobina soli,
  • łyżeczka musztardy.

Proces przygotowania przedstawia się w następujący sposób:

  1. Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju mieszamy razem.
  2. Energicznie mieszając rózgą, wlewamy cienkim strumieniem olej (optymalnie byłoby zblokować miskę, aby się nie kręciła).
  3. Olej dolewamy do czasu, kiedy sos osiągnie pożądaną gęstość (może być trochę gęstszy, niż ten znany z półek sklepowych).

Smacznego!

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read