Obecnie uważa się, że nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych podnosi poziom cholesterolu i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Nowe badanie przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wyjaśnia: źródło, z którego pochodzą składniki odżywcze, jest ważniejsze dla zdrowia serca.
Ile tłuszczu możesz zjeść?
Lekarze zalecają ograniczenie spożycia pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone lub zastąpienie ich czymś zdrowszym, aby zachować zdrowe serce. Średnio uważa się na przykład, że człowiek powinien uzyskiwać do 35% kalorii z tłuszczu i 50% z węglowodanów. Jeśli chodzi o tłuszcze nasycone, eksperci WHO zalecają, aby diety zawierały nie więcej niż 10% w żywności i napojach, podczas gdy amerykańscy kardiolodzy nalegają na 5%.
Nietrudno spełnić i bardzo łatwo przekroczyć tę normę, wystarczy zjeść cztery plastry pizzy, albo trzy kanapki oblane masłem, albo pięć parówek.
Jaki tłuszcz jest dla ciebie zły?
Ale naukowcy z University of Cambridge, na podstawie badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association, zasugerowali, że to źródło składników odżywczych, a nie tłuszcz, wpływa na zdrowie.
Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od ponad 10 000 osób z chorobą wieńcową i ponad 16 000 uczestników badania European Programme for Integrating Cancer and Nutrition (EPIC), które było prowadzone w dziewięciu krajach. Nie znaleźli oni bezpośredniego związku między „całkowitym spożyciem tłuszczu” a ryzykiem chorób układu krążenia; co więcej, stwierdzili, że tłuszcze nasycone są często wręcz dobre dla serca. Liczy się to, skąd pochodzą.
Odkryli, że ci, którzy dostali swoje tłuszcze nasycone z czerwonego mięsa i masła, byli bardziej narażeni na choroby serca. Natomiast tłuszcze nasycone pochodzące z ryb i produktów mlecznych były związane z niższym ryzykiem chorób serca.
Badacze podkreślają, że wyniki te nie były przeznaczone dla ogółu społeczeństwa i nie są powodem do zmiany nawyków żywieniowych. Naukowcy mają nadzieję, że wyniki te wywołają szeroką dyskusję na temat znaczenia źródła pożywienia, a nie tylko konkretnych składników odżywczych.
Dieta człowieka jest bardzo złożona i tłuszcz nasycony powinien być rozpatrywany wraz z jego źródłem. Cała żywność to coś więcej niż tylko zbiór składników odżywczych.
Istnieją inne dowody na to, że żywność ze względu na najbardziej zróżnicowaną kombinację składników odżywczych, witamin, minerałów i fitochemikaliów ma zupełnie inne właściwości, więc na przykład masło i czerwone mięso mają zupełnie inne działanie zdrowotne niż inne pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, takie jak ryby czy jogurt.
Jest to ciekawe odkrycie, które wymaga dalszych badań. Być może to właśnie kompozycja składników odżywczych w czerwonym mięsie przyczynia się do chorób serca.
Naukowcy zalecili włączenie do diety pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak zwykły tłusty jogurt – badania naukowe wskazują, że probiotyki mogą obniżać poziom cholesterolu całkowitego. Niektóre pokarmy zawierające tłuszcze nasycone nie są niezdrowe, zwłaszcza jeśli zawierają inne składniki odżywcze, takie jak probiotyki i witamina K2. Należą do nich na przykład jogurt i ser.
Czym zastąpić mięso i masło?
Podczas gdy eksperci ds. zdrowia i dietetycy zgodnie zalecają unikanie tłustych mięs, ryby z kolei mogą wzmocnić układ sercowo-naczyniowy – przekonują. Brak kwasów tłuszczowych w diecie jest jednym z głównych czynników rozwoju miażdżycy i wzrostu „złego” cholesterolu. Aby uniknąć problemu, należy jeść ryby – sardynki, tuńczyka, makrelę i pstrąga.
Makrela, łosoś i łosoś, które zawierają kwasy omega-3, zmniejszają ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w organizmie. Ponadto tłuste ryby poprawiają stan paznokci i włosów oraz są dobre dla osób cierpiących na choroby układu krążenia.
To, że rodzaj spożywanego pokarmu, źródło tłuszczu, ma znacznie większe znaczenie dla zdrowia niż jego ilość, potwierdził niedawno międzynarodowy zespół naukowców obserwujących przez wiele lat zdrowie szwedzkich emerytów. Badacze doszli do wniosku, że dieta bogata w tłuszcze mleczne nie tylko nie zwiększa ryzyka chorób serca i naczyń, ale wręcz przeciwnie – może je zmniejszyć.
Eksperci zwracają uwagę, że znacznie ważniejsze jest unikanie produktów z dodatkiem cukru czy sodu – lepiej wybrać jogurt bez dodatków smakowych niż jogurt niskotłuszczowy. A sery na przykład zawierają witaminę K i rzeczywiście mogą mieć właściwości kardioochronne.
Co się stanie, jeśli będziesz jeść ryby przez cały miesiąc?
Rodzina Haug z Norwegii zrobiła ciekawy eksperyment, zgadzając się na jedzenie ryb na obiad przez cały miesiąc. Na początku cała rodzina była sceptyczna, bo wszyscy lubili mięso i nie wiedzieli nawet, co można zrobić z ryb. Szczególnie problematyczne było przyzwyczajenie dzieci do nowej diety. Przed rozpoczęciem eksperymentu wszyscy badani zostali zbadani – zmierzono ich wagę, ciśnienie krwi, procent tłuszczu w organizmie i różne wartości krwi.
Czytaj również: Suplementy oleju rybnego – korzyści, rodzaje i środki ostrożności
Po miesiącu cała rodzina straciła 14 kilogramów, unormowało się ciśnienie krwi, obniżył się poziom cholesterolu, cukru we krwi i substancji tłuszczowych oraz zniknęła znaczna część tłuszczu trzewnego zgromadzonego w jamie brzusznej, który otacza jelita. Nowa dieta miała szczególnie widoczny wpływ na dzieci – stały się one bardziej energiczne i poprawiły swoje wyniki sportowe.