Jak zamarynować mięso z indyka na 4 sposoby?

Marynowanie mięsa nadaje mu niepowtarzalny smak, staje się kruche i soczyste. Odpowiednia marynata wydobędzie wszystkie najlepsze właściwości z każdego rodzaju mięsa. Zamarynowanie indyka sprawi, że nie będzie suchy, niezależnie od sposobu przygotowania. Dowiedz się, jak wydobyć walory smakowe, dzięki marynacie.

Egzotyczna marynata do indyka

Jeśli szukasz nietuzinkowych marynat, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Smak mięsa będzie jednocześnie ostry i orzeźwiający. Marynata świetnie pasuje do kuchni chińskiej.

Trudność: łatwa

Ilość porcji: 1

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • ok. 250 g piersi z indyka,
  • 200 ml sosu rybnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka chili w płatkach,
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej.

Sposób przygotowania:

1. Pierś z indyka umyć i oczyścić, pokroić według uznania. Następnie przełożyć do wysokiego naczynia.

2. Mięso natrzeć 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę, 1 łyżeczką chili w płatkach i 1 łyżeczką trawy cytrynowej.

3. Zalać wszystko 200 ml sosem rybnym i odstawić do lodówki na 12 do 24h.

Słodko-pikantna marynata do indyka

Klasyczna marynata ze słodkim posmakiem miodu i ostrą musztardą. Bezpieczny opcja do wypróbowania, która posmakuje wszystkim domownikom. Z pewnością większość składników już masz w kuchni, więc warto zacząć przygotowania od razu.

Trudność: bardzo łatwa

Ilość porcji: 2

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • ok. 500 g piersi z indyka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szczypta soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

1. Pierś z indyka umyć i oczyścić, pokroić w grube plastry. Przełożyć do odpowiedniego pojemnika.

2. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w misce.

3. Rozbić kawałki mięsa tłuczkiem, a następnie natrzeć je marynatą i zalać pozostałymi resztkami. Trzymać w lodówce co najmniej 5h.

Uniwersalna marynata do indyka

Znowu nie masz pomysłu na marynatę? W takim wypadku, warto użyć sprawdzonego przepisu na uniwersalną marynatę do wszelkiego rodzaju mięs – nadaje się także do indyka.

Trudność: bardzo łatwa

Ilość porcji: 2

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • ok. 300 g piersi z indyka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • 1 szczypta czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

1. Wlać do miski 1 łyżkę octu balsamicznego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczkę płynnego miodu, dokładnie wymieszać.

2. Dodać do mieszanki 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę, 1 łyżeczkę oregano, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki tymianku i 1 szczypta czarnego pieprzu. Całość wymieszać.

3. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć wcześniej przygotowane piersi z indyka. Pozostawić w lodówce na całą noc lub dłużej.

Czosnkowa marynata do indyka

Niektórzy uwielbiają czosnek i jedzą go codziennie. Należysz do takich osób? W tym wypadku marynata do indyka z dużą ilością czosnku rozbudzi zmysły, wypełniają kuchnię charakterystycznym zapachem.

Trudność: łatwa

Ilość porcji: 2

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • ok. 250 g piersi z indyka,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki oregano,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, pokroić według uznania i wysuszyć papierem ręcznikowym.

2. Wszystkie ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.

3. Do szklanki dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki oregano, czosnek, 1 szczyptę pieprzu i 1 szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.

4. Natrzeć marynatą indyka, przełożyć do naczynia i pozostawić w lodówce na ok. 2h.

Jak wynika z podanych przepisów, tworzenie marynat wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy kupić odpowiednie składniki lub wykorzystać te, które znajdziesz w swojej kuchni, i cieszyć się niezwykłym aromatem marynowanego indyka. Wariantów marynat jest nieskończona ilość, możesz dodawać do gotowych przepisów własne składniki, aby sprawdzić jak tym razem będzie smakować mięso.

Jak zamarynować mięso z indyka na 4 sposoby?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here