Strona głównaPoradyKawa do ekspresu ciśnieniowego – jak wybrać najlepszą?

Kawa do ekspresu ciśnieniowego – jak wybrać najlepszą?

Picie kawy to jedno z najpowszechniejszych, a przy tym względnie nieszkodliwych uzależnień. Aby uzyskać aromatyczną, smaczną kawę, należy przede wszystkim wybrać odpowiednie ziarna. W dobrych sklepach z kawą znaleźć można setki propozycji. Czym kierować się, kupując kawę do ekspresu ciśnieniowego?

Jak wybrać najlepszą kawę do ekspresu ciśnieniowego?

Ogromny wybór kaw ziarnistych dostępnych w sklepach sprawia, że nie zawsze wybór konkretnego produktu jest prosty. Poszukując kawy idealnej, warto zwracać uwagę przede wszystkim na nazwę widniejącą na opakowaniu. Od niej bowiem w znacznej mierze zależy typ napoju, który uzyskasz. Na przykład kawa do ekspresu ciśnieniowego, ziarna espresso wyróżniają się mocnym smakiem z nutą goryczki, znacznie intensywniejszym niż te przeznaczone do ekspresów przelewowych. Jeśli natomiast interesuje Cię lekki, delikatny smak z kremową pianką, wybierz mieszankę zawierającą w nazwie słowo „crema”.

Kolejnym ważnym aspektem, który warto wziąć pod uwagę, poszukując pysznej kawy do ekspresu ciśnieniowego, jest gatunek ziaren. Za najszlachetniejszą odmianę uchodzi 100% arabica, cechująca się głębokim aromatem i smakiem. Ponadto w sklepach dostępnych jest wiele mieszanek różnych gatunków kaw, często występujących w zmiennych proporcjach. Przykładowo, jeśli interesuje Cię uzyskanie oleistej, gęstej, typowo włoskiej kawy, wybierz mieszankę ziaren arabica i robusta.

Jak poprawnie czytać etykiety kaw?

W celu ułatwienia konsumentom wyboru odpowiedniego naparu producenci zamieszczają na opakowaniach lub etykietach cenne wskazówki dotyczące konkretnej kawy. Opisują one aromat, smak oraz moc ziaren. Oto najistotniejsze informacje, które warto znać, aby właściwie odczytać charakterystykę kawy do ekspresu ciśnieniowego:

  • body kawy – inaczej „cielistość” napoju. Dotyczy uczucia na języku powstającego w wyniku kontaktu z kawą. Napary z ziaren o lekkiej cielistości łatwiej spływają po języku, z kolei w przypadku naparów oleistych i gęstych body jest pełniejsze w smaku;
  • kwasowość – ziarna o wysokiej kwaskowatości sprawiają, że kawa charakteryzuje się lekkim posmakiem cytrusowym;
  • zawartość kofeiny – zależy od proporcji zmieszanych gatunków ziaren, np. robusty i arabiki;
  • nuty – parametr ten dotyczy walorów smakowych, posmaku naparu. Wyróżnia się kawy z rozmaitymi nutami, np. z nutą orzechów, czekolady, bananów oraz wielu innych;
  • intensywność – w ogólny sposób określa moc, aromat oraz smak kawy.

Rodzaj kawy a wybór mieszanki

W dobrej klasy ekspresach ciśnieniowych można zrobić różne typy kaw. Każda z nich będzie smakowała najlepiej, gdy zostanie wytworzona z właściwej mieszanki. Aspekt ten jest związany przede wszystkim z proporcjami połączenia różnych gatunków kaw, ale również sposobem i długością palenia ziaren. Lungo warto więc zrobić z ziaren o lżejszej cielistości, np. 100% arabiki, co pozwoli uzyskać lekką, aromatyczną kawę. Z kolei doskonałe espresso – intensywne, oleiste i z grubą pianką – można otrzymać z mieszanek robusty i arabiki w stosunku 50:50.

Kierując się wymienionymi wskazówki, z pewnością uda Ci się znaleźć najlepszą kawę do ekspresu ciśnieniowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read