Domowy lukier jest uroczym wykończeniem własnoręcznie przygotowanych wypieków. Ten bardziej płynny i lekko przeźroczysty przyda się do polania babki czy ciasta ucieranego, tym nieco gęstszym zrobimy finezyjne ozdobne strużki na pierniku, a gęstym, białym lukrem królewskim ozdobimy pierniczki na wigilijny stół i do powieszenia na choince. Przygotowanie lukru komuś, kto robi to pierwszy raz, może wydać się trudne, ale nie ma nic bardziej mylnego! Domowy lukier przygotujemy we własnej kuchni w mniej niż kilka minut.
Domowy lukier – przepisy
Na początek warto korzystać z gotowych przepisów, ale w miarę nabierania wprawy będziemy mogli coraz swobodniej modyfikować przepisy, żeby dopasować je do własnych preferencji.
Lukier do polewania ciast i pączków przepis
Składniki:
- 1 szklanka cukru-pudru
- ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżka soku z cytryny
Do cukru-pudru wlewamy wodę cienkim strumieniem, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dolewamy soku z cytryny. Ten lukier jest dość rzadki, doskonale nada się do ciast bardziej „zbitych” w konsystencji, jak piernik staropolski albo pączki. Konsystencję możemy regulować, dodając więcej cukru (gdy jest zbyt rzadki) lub wody (jeśli wyjdzie zbyt gęsty).
Lukier cytrusowy przepis
Składniki:
- 1 szklanka cukru-pudru
- ok. 1/3 szklanki soku z cytryny
Składniki umieścić w miseczce i utrzeć (łyżką lub mikserem) do otrzymania gładkiej konsystencji. Ten lukier jest nieco bardziej gęsty i – dzięki dodatkowi soku z cytryny – lekko kwaskowy, dzięki czemu będzie świetną polewą do ciast, które są same w sobie dość słodkie. Dzięki temu całość nie będzie mdła i zbyt słodka.
Lukier królewski przepis
Składniki:
- Białko z jednego jajka
- ok. 1 szklanka cukru pudru
Składniki umieścić w misie miksera i ucierać (widełkami do ubijania) kilka minut, aż lukier będzie gęsty, gładki i biały. Ten lukier nadaje się do precyzyjnych dekoracji, wykonamy nim bez problemu drobniutkie szlaczki na pierniczkach czy ciasteczkach, ponadto długo utrzymuje świeżość. W zależności od wielkości jajka, lukier może wyjść odrobinę za rzadki lub zbyt gęsty – w pierwszym przypadku należy dosypać kilka łyżek cukru, a w drugim dodać kilka kropel gorącej wody.
moja mama dodawała kartoflanki albo białek, wtedy był idealnie biały