Strona głównaDodatkiJak ugotować jajka na miękko?

Jak ugotować jajka na miękko?

Gotujemy jajka na miękko

Najprostsze danie świata i jednocześnie tak trudne w opanowaniu do perfekcji. Wielu kojarzące się z błogim dzieciństwem i śniadaniami przygotowywanymi przez babcię. Jajka na miękko.

Idealnie ścięte białko i rozpływające się żółtko, tak delikatne w smaku. W jaki sposób przygotowywać jajka, by z każdym razem wyszły tak samo ugotowane? Najprostszym sposobem jest zalanie jajek o temperaturze pokojowej wodą, postawienie ich na gazie i czekanie aż zaczną się gotować. Chwilę po tym jak zauważymy intensywne wrzenie możemy wyjąć je, delikatnie ostudzić, obrać i pyszne śniadanie gotowe.Co jeśli nie mamy wyczucia i mimo wszystko wychodzą nam niedogotowane lub żółtko jest ścięte? Jest na to sposób, a jedyne, czego potrzebujemy to minutnik.

Wszystko zależy od rozmiaru jajek!

Im większe jajko, tym więcej czasu potrzebuje do idealnego ugotowania. Miejmy na uwadze, że im więcej jajek gotujemy, tym dłuższy musi być czas, ale nie przesadzajmy! Najczęściej jest to tylko kilkanaście sekund – do pół minuty.Popularne S-ki powinniśmy gotować tylko 2, 5 minuty, jajka w rozmiarze M – 3, 5 minuty, zaś największe L-ki 4, 5 minuty.
Pamiętajmy o wcześniejszym wyjęciu ich z lodówki, produkty nie mogą być zimne!

To jak ugotować jajka na miękko?

Najważniejszą rzeczą jest garnek. Musi być odpowiednio duży, by jajka nie obijały się o siebie podczas gotowania. Napełniamy go wodą, przykrywamy i kładziemy na gaz. W tym czasie myjemy dokładnie wyciągnięte z lodówki jajka. Gdy tylko woda zacznie się gotować umieszczamy w niej jajka, najwygodniej robi się to łyżką, bo nie popękają spadając na dno. Gaz skręcamy tak, żeby woda się dalej gotowała, ale jajka nie podskakiwały – grozi to wypłynięciem białka poza skorupkę. Gaz zakręcamy po upłynięciu odpowiedniej ilości minut, odlewamy wrzątek z jajek i zaczynamy polewać je zimną wodą, żeby szybko zakończyć proces gotowania.

Gotowe jajka osuszamy, wkładamy do ulubionego naczynia i obieramy. Teraz możemy delektować się łagodnym smakiem i bogactwem wartości odżywczych ukrytych pod skorupkami.

Inspiracja: https://kurkanielotka.pl/jajko-na-miekko-ile-gotowac-jajka-na-miekko/

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read