Nowotwory to choroby cywilizacyjne, których obawiamy się szczególnie. Przez to, że nie ma skutecznego leku i pewnej profilaktyki, która miałaby ochronić nas przed zachorowaniem na różne odmiana tej choroby, niekiedy popadamy w panikę i staramy się zadbać o nasze zdrowie możliwie jak najlepszy sposób. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że istnieją naturalne substancje, które są zawarte w pożywieniu i mogą zapobiegać różnym nowotworom. W dzisiejszym tekście przyjrzymy się temu tematowi bliżej. Odkrycie nieprawidłowych komu jak odpowiednio wcześnie może być tutaj kluczowe, ale również warto zadbać o działania, które mogą przeciwdziałać rozwojowi tej choroby.
Czynniki ryzyka zachorowania na nowotwory
Należy usystematyzować fakt, że ryzyko nie oznacza zachorowania. Nawet zatem jeżeli jesteśmy w grupie ryzyka, wcale taka ocena nie świadczy o tym, że na pewno zachorujemy na raka. Wymienić jednak należy kilka istotnych czynników, które mają wpływ na prowadzony typ życia i późniejsze zachowanie. Wymienia się tutaj nieodpowiednie żywienie, sięganie po używki, a szczególnie palenie tytoniu, oczywiście uwarunkowania genetyczne, różnego rodzaju infekcje i uzależnienia alkoholowe, a także wspomnieć należy tutaj o braku aktywności fizycznej i otyłości. Oczywiście istnieje również takie czynniki jak skażenie środowiska, które ma również duży wpływ na zachowanie.
Na początku wymieniliśmy nieodpowiednie odżywianie, co oznacza, że ten czynnik ryzyka jest niezwykle istotne. Przytoczyliśmy także otyłość i brak aktywności fizycznej, jako dalsze aspekty, ale stanowią one pokłosie właśnie nieodpowiedniego odżywiania, niewłaściwej diety itd. Sięganie po kiepskiej jakości produkty odżywcze zaburza naszą równowagę pomiędzy wolnymi rodnikami, które działają niszczące na komórki i tkanki a antyoksydantami, pomagającymi zwalczać negatywny wpływ wolnych rodników na nasze ciało, na nasz organizm. Oznacza to więc, że wolne rodniki muszą być na bieżąco usuwane z naszego organizmu, a ich nadmiar prowadzi do chorób cywilizacyjnych, przyspiesza procesy starzenia, a także zwiększa ryzyko zachowania na nowotwory.
Jak uchronić się przed rakiem?
Oczywiście wiele osób uważa, że kuchnia bez mięsa w znacznym stopniu wpływa na poprawę kondycji naszego organizmu i dba o nasze zdrowie. Niewątpliwie wegetarianizm będzie odgrywał tutaj kluczową rolę, gdyż dieta bogata w owoce i rośliny dostarcza nam sporej ilości witamin, minerałów i niezbędnych składników odżywczych. Ponadto wymienić tutaj należy wspomniana już antyoksydanty, które mają za zadanie w sposób naturalny pozbywać się z naszego organizmu szkodliwych substancji. Jakie działania należy podjąć, daj stosować profilaktykę raka? Na pierwszym miejscu należy tutaj wymienić jedzenie. Istotne jest to, że na wyciągnięcie ręki mamy naturalne produkty, które mają w sobie po prostu działanie antynowotworowe. Oczywiście nie chodzi tutaj o to, by od razu wprowadzić kuchnię bez mięsa, czy codziennie spożywać wszystkie ww. produkty. Jednak musimy wspomnieć, że kluczową rolę będzie odgrywał tutaj sulforafan, który znajduje się w warzywa krzyżowych, a wymienić należy tutaj kalafior, rzeżuchę, brokuły, brukselkę, kapustę, a także kapustę pekińską i kiełki, rukolę, jarmuż, kalarepę, rzodkiewkę, rzepę, a nawet gorczycę.
Pamiętajmy również o tym, że substancja ta wytwarza się wtedy, kiedy dochodzi do żucia, cięcia, łamania ww. waży. Dlatego te warzywa krzyżowe powinniśmy dokładnie poczekać i odczekać kwadrans, by uwolnić ten enzym, który spowoduje wytwarzanie sulforafanu. Z kolei on przeciwdziała bezpośrednio na komórki nowotworowe, pobudzając apoptozę i doprowadzając do stymulacji ich śmierci. Wymienić także należy tutaj spożywanie czosnku, ale przecież świętego przez bluzkę lub zmiażdżonego nożem. Również podczas jego przygotowywania należy odczekać około 10 min i wtedy wrzucić go do zupy lub sosu sałatkowego. Istotną rolę będą odgrywały także kwasy elagowe, które znajdują się w owocach takich jak poziomki, borówki, jabłka, gruszki, to już na cytrusy, maliny czy nawet orzechy. W profilaktyce nowotworowej ważną rolę będzie odgrywała także kurkuma, zielona herbata, pomidory, ryby, a także orzechy brazylijskie. Jak widać kuchnia bez mięsa stanowi tutaj podstawę zdrowego odżywiania.
Podsumowanie
Wiele osób uważa, że kuchnia bez mięsa nie wnosi nic pozytywnego do naszej diety. Takie przekonanie jest niezwykle błędne, gdyż wegetarianizm to dieta bogata w witaminy i minerały, które dostarczają nam wielu czynników odżywczych, a także, jak widać, ma spore znaczenie w profilaktyce nowotworowej.